27.11.2023.

17:45

Foto: Shutterstock/Tanjug

Planeta

Na frontu zastoj! I nijedna armija ne može da mrdne?! Stigla šok izjava: Odustati...

Zapad treba da se odmakne od ideje obnavljanja ukrajinskih granica vojnim putem i da se fokusira na njenu budućnost u Evropi. Da bi se to uradilo, neophodno je da se fokusiramo na obezbeđivanje bezbednosnih garancija Kijevu i prijem u NATO. Ne treba se nadati da će ukrajinska armija pobediti rusku i doći do granica iz 1991. godine ili čak februara 2022. godine.

- Trenutni zastoj na frontu bi trebalo da utiče na strategiju Zapada u Ukrajini. Umesto da računamo na to da će Ukrajina moći da povrati celu ili deo svoje teritorije vojnim putem, prioritet bi trebalo da se prebaci na garantovanje budućnosti Ukrajine na Zapadu - navodi on.

Istovremeno je upozorio da će, ako Ukrajina bude primljena u NATO, to biti za "mnogo godina", a ne sada, tako da SAD i Evropa moraju Kijevu da daju preliminarne bezbednosne garancije, ne čekajući ulazak u alijansu. Istovremeno, Zapad mora da ubedi Rusiju u njenu odlučnost da podrži preostalu teritoriju Ukrajine.

Informer

Ovako mnogi analitičari vide buduće granice Ukrajine

- Vašington i njegovi evropski saveznici treba da obezbede Ukrajini, ili barem teritoriju koju još uvek kontroliše, neposredne bezbednosne garancije slične onima koje su date Švedskoj i Finskoj kada su pozvane da uđu u NATO 2022. godine - tvrdi Dalder.