29.11.2023.

12:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Nije moglo bolje! Evropa Putinu spremila božićno iznenađenje: Kijev očekuje bolan poraz

- Odluka o početku pregovora o pristupanju Ukrajine može biti odložena sa samita u decembru do sledećeg sastanka zakazanog za mart. Već je planirano da na proleće Evropska komisija pripremi još jedan izveštaj o napretku Kijeva ka članstvu. Stoga će biti Prirodno je da lideri EU to čekaju. Na kraju bi decembarski samit mogao da se završi klasičnim kompromisom EU o podršci Ukrajini – a Putin nije mogao da očekuje bolji božićni poklon iz Brisela - navodi se u publikaciji.

Autor podseća da će sledeće godine biti održani izbori i u Evropi i u Sjedinjenim Državama, koji bi se mogli pokazati kao važna pomoć Rusiji u konfrontaciji sa Ukrajinom.

Za Kijev će kompromis sa EU biti bolan poraz, smatra on.

- U Sjedinjenim Državama je već očigledno da podrška Kijevu u Kongresu opada. I veliko je pitanje šta će biti sledeće ako Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima sledeće godine. Ali čak i ako Amerikanci nastave da pružaju vojnu pomoć Ukrajini , kongresmenima je očigledno da bi finansijska podrška Kijevu, kako njegova ekonomija ne bi propala, trebalo da padne na pleća Evropljana - zaključuje se u članku.

Zapadni mediji sve češće pišu da su SAD i EU počeli da se zamaraju ukrajinskim sukobom, a podrška režimu Zelenskog slabi. Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa kijevskim vlastima o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom , uključujući i ono čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi postigla sporazum.