29.11.2023.

14:17

Foto: AP, shutterstock

Planeta

Hladan tuš NATO! Šta sve Ukrajina mora da uradi... To nije najgore - videli ste šta Rusi rade na frontu!

Kako prenose "RIA Novosti", spisak čini niz reformi, koje, između ostalog, pretpostavljaju borbu sa korupcijom, jačanje principa pravne države, i pružanje podrške ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina u Ukrajini.

Na sednici je, takođe, utvrđen i godišnji plan saradnje Alijanse sa Ukrajinom za 2024. godinu, koji se odnosi na energetsku bezbednost, saradnju u sferi inovacija i "operativno usaglašavanje" NATO-a i Ukrajine.

- Zajedno ćemo transformisati sveobuhvatni paket pomoći u višegodišnji program koji će u dugoročnoj perspektivi pomoći u obnovi ukrajinskog bezbednosnog i odbrambenog sektora i podržati ukrajinske kapacitete za odvraćanje i odbranu. Kao deo ovih napora, osmišljavamo mapu puta za postizanje potpune operativne usaglašenosti Ukrajine sa NATO-om.

Stoltenberg je poručio i da Kijev i saveznici treba da budu spremni za "duge i teške" borbe u Ukrajini, jer Rusija ima znatne zalihe raketa pred zimu. Uz to, on je priznao da isporuka aviona F-16 sama po sebi ne može da promeni situaciju na frontu.

- F-16 će ​​ojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Istovremeno, moramo shvatiti da ne postoji sistem naoružanja koji će sam po sebi promeniti situaciju na bojnom polju. U pitanju je istovremena kombinacija više mogućnosti - pojasnio je.

Nešto ranije tokom dana, uoči sednice Saveta NATO-Ukrajina, šef NATO-a je izjavio i da bi zemlje članice Alijanse trebalo da iskazuju i jačaju podršku Kijevu "ne samo rečima, već i konkretnim delima".

Informer

F-16

Upozorio je i da se Rusija ne sme potceniti, jer, kako kaže, NATO je već video da je došlo do eskalacije na frontu.

- Već smo videli povećanje vojnih akcija. Moramo biti spremni za nove raketne i vazdušne napade. Potrebno je više akcija. Treba ne samo da nastavimo, već i da pojačamo podršku Ukrajini - rekao je on na zajedničkoj konferenciji sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijom Kulebom.

- Ukrajina je sve bliža i bliža članstvu u Alijansi. Danas ćemo razmotriti kako da podržimo Ukrajinu na putu do članstva, razgovaraćemo o naporima vezanim za neophodne reforme i podršci Alijanse u cilju njihovog sprovođenja - izjavio je on.