29.11.2023.

18:14

Foto: Shutterstock/twitter.com

Planeta

Prevarili radare! Ukrajinci zabrinuti zbog novih ruskih "gerana"! Moskva ih pravi na posebnu foru

Za razliku od prvih verzija koje su bile bele boje, nove verzije su crne i tiše su u odnosu na prethodne, što stvara veliko otežanje za ukrajinsku PVO.

Nekoliko dana nakon pada prvog crnog "gerana", oglasio se u javnosti i portparol ukrajinskog RV Jurij Ignat koji je naveo da nije bilo nikakvog farbanja, već je Rusija upotrebila novi tip dronova čiji je kompletan trup izrađen od karbonskih vlakana.

Kako je Ignat objasno, krabon je upotrebljen iz razloga što ovaj materijal omogućava apsorpciju radarskih signala i otežava njihovo obaranje od strane artiljerijskih PVO jedinica.

Kada su uporedili motor sa jednog od oborenih "gerana", videli su da je došlo do modifikacije postojećeg motora, što ga čini znatno tišim nego što je bio prethodni. Takođe, novi "gerani" nose veću bojevu glavu težine oko 70 km od prethodnika koja je iznosila 50 kg, Pored toga, kompletan sistem upravljanja prebačen na GLONASS ruski sistem satelitskog pozicioniranja umesto GPS-a, što olakšava upotrebu i sprečava mogućnost ometanja ovih dronova.

"Gerani" su takođe zadržali svoj karakteristični trup, a ova verzija drona kamikaze dobila je naziv "geran-2".