29.11.2023.

19:58

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Samo idiot bi odbio ovo! Stigao predlog za podelu Ukrajine! Svet strepi i čeka reakciju Rusije, Ukrajina bolju ponudu neće dobiti!

U intervjuu za slovačko izdanje Dennik Postoj, odgovarajući na pitanje o verovatnoj primeni korejskog scenarija u Ukrajini, Pojar je rekao da mu se kiparska opcija čini verovatnijom.

- Kipar je deo Evropske unije, a deo Kipra je de fakto okupiran od strane Turske. Ima mnogo sličnih primera u svetu, svaki jedinstven na svoj način. Ali moguće je da će se tamo uspostaviti neka linija fronta i da će biti  proglašeno primirje. Ne treba da očekujemo mirovni sporazum - rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, posle hipotetičke podele Ukrajine, njen zapadni deo bi i dalje mogao da bude primljen u NATO i Evropsku uniju, kao što je to bila Zapadna Nemačka u svoje vreme, ali bi prekid vatre bio preduslov za njenu integraciju.

Kako je rekao savetnik za bezbednost, on nije imao velika očekivanja od ukrajinske kontraofanzive, pa ga rezultati borbi nisu iznenadili.

Pojar je dodao da smatra da je malo verovatno da će Ukrajina pobediti u narednim mesecima ili čak godinama, ali nije isključio takvu mogućnost na duži rok.

Kipar je de fakto podeljen između grčke i turske zajednice od 1974. nakon oružane invazije Turske, izazvane državnim udarom na Kipru i pokušajem pripajanja ostrva Grčkoj . 37% teritorije ostrva, na kojoj je 1983. godine proglašena Turska Republika Severni Kipar (TRSK), je okupirano. Samo je Turska to prepoznala. Pregovore između grčke i turske zajednice za ponovno ujedinjenje Kipra posreduju UN . Oni su prekinuti nakon neuspeha sledećeg kola, održanog u švajcarskom gradu Kran Montana 2017. godine. Sada se pokušavaju obnoviti pregovori.