29.11.2023.

23:30

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Svet zanemeo, kako se ovo desilo?! Putin dobio neočekivan poklon! Zapad ostao bez teksta nakon jezivih dešavanja na Bliskom istoku!

Rusija je, kako piše “Al Džazira”, brzo iskoristila “moralne i pravne nejasnoće koje je stvorio izraelski kontranapad na Hamas”. Dva dana nakon napada 7. oktobra, Moskva je odbila da podrži rezoluciju Saveta bezbednosti UN na predlog SAD u kojoj se osuđuje napad Hamasa, navodi list.

- Njihov cilj je da se predstave kao mirotvorci i ne smeju da se vide kako prate američko vođstvo – rekao je Maksim Aljukov, istraživač ruskih i istočnoevropskih studija Univerziteta Mančester.

Ruski narativ, kako je rekao, je da “teroristi moraju da budu kažnjeni… ali da se ne krivi nacija zbog nekoliko pojedinaca niti bombarduje Gaza zbog islamističke grupe”. Ovo se može videti kao indirektna kritika američke invazije na Avganistan i Irak nakon napada Al Kaide 11. septembra 2001. Ruski predsednik Vladimir Putin je pripisao određenu krivicu SAD zbog konflikta na Bliskom istoku.

- Mislim da će se mnogi složiti sa mnom da je ovo živi primer neuspeha američke politike na Bliskom istoku – rekao je on krajem oktobra.

Hamas je u međuvremenu u sredu najavio da će osloboditi dva taoca sa ruskim državljanstvom u znak "zahvalnosti" zbog Putinovih stavova. Rusija tvrdi da podržava “multilateralni pristup” rešavanju problema sa naseljima na Bliskom istoku, u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova ranije ovog meseca u kojem se kritikuju izraelska naselja na Zapadnoj obali.

- Niko ne kritikuje Izrael a ovde postoje dupli standardi jer, kad je reč o Ukrajini, oni otvoreno kritikuju činjenicu da ginu civili, ali deluje da (Izraelci) nisu zabrinuti što Palestinci umiru – rekao je Aljukov.

On je rat u Gazi nazvao “poklonom Kremlju”.

Stručnjaci kažu da ruska pozicija potencijalno slabi međunarodni poredak zasnovan na pravilima koje zapadne države pokušavaju da podrže, a mnoge zemlje se slažu sa ruskim optužbama za dvostruke standarde unutar njega. 

Putin je nedavno rekao da se formira novi, pravedniji sistem međunarodnih odnosa koji zadovoljava potrebe svetske većine.