30.11.2023.

13:05

Foto: Shutterstock

Planeta

Alarmantno! UN digle uzbunu: Veštačka ineligencija je otišla predaleko

- Sve više sam uznemiren moći digitalne tehnologije da promeni društvo i utiče na globalnu politiku. Sa oko 70 izbora zakazanih za 2024. za četiri milijarde ljudi, digitalne prevare i kampanje dezinformacija bi mogle da igraju ulogu. Važno je da ostanemo otporna podrška u borba protiv dezinformacija i manipulacija - rekao je on.

Turk veruje da generativna veštačka inteligencija, s jedne strane, može revolucionisati ljudski način života i rešiti neke od najsloženijih svetskih problema, ali, s druge strane, povećava rizike koji ugrožavaju ljudska prava i dostojanstvo. Prema rečima visokog komesara, pojava ove tehnologije je prekretnica u istoriji čovečanstva.

- Zbog toga je od ključne važnosti osigurati da ljudska prava budu ugrađena u čitav životni ciklus tehnologija veštačke inteligencije, uz usaglašene napore vlada i korporacija da uspostave efikasne sisteme upravljanja rizikom - dodao je visoki komesar UN.

Ranije je Svetska zdravstvena organizacija ( SZO ) takođe pozvala čovečanstvo da bude oprezno kada koristi veštačku inteligenciju kao što je ChatGPT za zaštitu ljudske autonomije i javnog zdravlja.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Doreen Bogdan-Martin rekla je u julu da bi nekontrolisani napredak u veštačkoj inteligenciji mogao da dovede svet do društvenih poremećaja, geopolitičke nestabilnosti i ekonomske nejednakosti u razmerama koje nikada ranije nisu viđene.