30.11.2023.

18:19

Foto: Tanjgu/AP

Planeta

Sprema se nešto jezivo! Kijev će zamrznuti sukob, Zapad već "kači pištolj", ali to je samo varka

O tome je pričao vodeći istraživač Centra za bezbednosne studije Ruske akademije nauka, politikolog Konstantin Blohin.

- Ukrajinci se spremaju da zamrznu sukob - ovo će biti najtačnija reč koja će odražavati aktuelne događaje, o tome je već bilo reči. Sada je Zapad privremeno pomerio fokus ka Bliskom istoku i azijsko-pacifičkom regionu. Sada, naravno, nastavak potpunog ulaganja u Ukrajinu je strateška greška - rekao je Blohin.

Istovremeno, politikolog je naglasio da je nemoguće govoriti o zamrzavanju sukoba u bliskoj budućnosti, ističući da su u toku aktivna neprijateljstva u zoni specijalne vojne operacije (SVO).

- Tendencije zamora (od sukoba u Ukrajini) na Zapadu se, naravno, beleže, a posebno u SAD i Zapadnoj Evropi. Stoga je verovatno da će ovo zamrzavanje na kraju biti sprovedeno. Zamrzavanje sukoba znači, pre svega, prekid vatre i postizanje nekih dogovora - zaključio je specijalista.

Informer

Ukrajinski vojnici

Ranije je ukrajinski politikolog Ruslan Bortnik rekao da zapadne zemlje i jedan broj političara u zemlji počinju da pripremaju građane za mirno rešavanje sukoba sa Rusijom.

- Zapadni mediji i neki naši političari već kače ovaj pištolj na zid da ga vidimo, da se naviknemo na njega. Očigledno je da postoji određena priprema za eventualne pregovore - rekao je specijalista.