02.12.2023.

06:40

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Sve je propalo, počinje konačni obračun! Zvaničnik SAD-a otkrio nove planove Izraela i Amerike! " Čitava naselja..."

Kako je naveo, u vreme dok izraelska vojska nastavlja bombardovanje Pojasa Gaze nakon kolapsa primirja sa Hamasom, izraelska vlada saglasila se sa time da bilo kakva operacija na jugu neće izgledati kao one na severu Pojasa Gaze, prenosi Rojters. 

On je dodao da će izraelska vojska odrediti oblasti u kojima civili neće moći da budu povređeni. 
Neimenovani zvaničnik je, nakon posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Izraelu, rekao da SAD očekuju neće biti napada u punim razmerama na Kan Junis i Rafu, kao što je bio na grad Gazu. 

On je dodao da će čitava naselja na jugu Pojasa Gaze biti označena kao zone koje su bezbedne za civile, iako će neki možda morati da napuste svoje domove ako se nalaze u oblastima gde su borci Hamasa duboko ukorenjeni.

SAD će nastaviti da razgovaraju sa Izraelom o tome kako da sprovedu mere, dodao je zvaničnik.
Vašington je pozvao Izrael da suzi zonu borbe i razjasni gde palestinski civili mogu da traže bezbednost na jugu Pojasa Gaze, naveli su zvaničnici. 

Izrael je danas izveo najintenzivnije bombardovanje u Kan Junisu i Rafi na jugu Pojasa Gaze, naveli su očevici i zdravstveno osoblje. 

Prema navodima zdravstvenih zvaničnika iz Pojasa Gaze, u izraelskim vazdušnim napadima do večeras su ubijene  184 osobe. 

Kako su dodali, ranjeno je najmanje 589 ljudi, a pogođeno više od 20 kuća.

Izraelska vojska jutros je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u šest sati po lokalnom vremenu.