02.12.2023.

10:50

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Neočekivan obrt! Izrael daje šut kartu Americi! Ugledni profesor zapalio svetsku javnost! "Okreću se..."

- Posle 2014. ukrajinska kriza je intenzivirala i pogoršala sve probleme američke spoljne politike, a kao rezultat toga, Sjedinjene Države ne samo da gube geopolitički status hegemona, već i prave greške u borbi protiv svog opadanja - rekao je ekspert. napisao.

Prema Fedjašinu, razlog za opadanje američke hegemonije bila je „opijanje elita“ moralizacijom, koja se dogodila nakon završetka Hladnog rata.

On je osudio američku ideju o podeli sveta na "dobre i loše zemlje" i savetovao političare da pogledaju nasleđe pragmatičnog bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera.

Naučnik je skrenuo pažnju na „tektonski pomak“ u geopolitici, u okviru kojeg se Amerika isključuje iz učešća u bezbednosnim pitanjima na evroazijskom kontinentu.

Fedjašin je kao jednu od manifestacija novog trenda naveo aktivno učešće Kine u obnavljanju odnosa između Irana i Saudijske Arabije. Nedavna ekspanzija ekonomske zajednice BRIKS- a takođe je bila „predznak” multipolarnog sveta, ocenio je analitičar.

- Da li će i Izrael početi da gleda na Peking kada planira svoju politiku? - pita se stručnjak.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta isticao da se zapadna hegemonija bliži kraju, a multipolarni svetski poredak će neminovno jačati.