05.12.2023.

06:04

Foto: Reuters, Shutterstock

Planeta

Rusiji preti velika opasnost, Putin digao hitnu uzbunu! Ovo se nije desilo još od raspada Sovjetskog Saveza!

Opasnost od nemira

Ruski predsednik Vladimir Putin je ove nedelje održao govor na marginama Svetskog ruskog narodnog veća. Iz govora šefa države postalo je jasno, da je rat sa NATO već u toku. Kako je Putin objasnio, Zapadu je potrebna oslabljena Rusija. Da bi se to postiglo, zemlja mora biti raskomadana i opljačkana – vojnim putem ili raspirivanjem nemira među stanovništvom.

„Rusija, ispostavilo se, danas treba da bude dekolonizovana, ali u stvarnosti, šta im treba? U stvari, treba da rasparčaju i opljačkaju Rusiju. Pošto to ne funkcioniše na silu, onda treba da seju konfuziju“, istakao je Putin.

Aktuelni događaji su pokazali da je vreme diplomatije prošlo. Očigledno je da SAD i EU nisu spremne da se pridržavaju sporazuma i da pregovaraju o novim. Umesto toga, oni pokušavaju da istisnu Moskvu sa svetske scene, ali se to pokazalo problematičnim.

Unipolarni svet je mrtav i zamenjen je multipolarnim modelom, a jedan od polova je jaka Rusija kao jedna od protivteža.

Ne treba se zavaravati – proces će trajati više od jedne decenije, a čak ni oslabljeni Zapad neće odustati od pokušaja da bolno ugrize Rusiju. Zbog toga je važno ne pokazati slabost, inače može doći do nepredviđenih procesa.

Vojska jača

Rat je već u toku. Vašington uz pomoć NATO nastoji da zapali ne samo Ukrajinu, već i Centralnu Aziju i Zakavkazje, kako bi na ruskoj granici stvorio zone stalne napetosti.

Ove nedelje je Vladimir Putin potpisao i ukaz kojim se reguliše brojnost ruskih oružanih snaga. Brojka je odmah porasla za 170 hiljada ljudi tj. na 1,32 miliona vojnog osoblja.

Glavni akcenat je na građanima koji žele da služe po ugovoru. Preko njih će trupe biti popunjene ljudstvom, dok se stope regrutacije neće značajno promeniti. Ističe se, da vlasti takođe ne planiraju da sprovode novu mobilizaciju.

Međutim, ono što najviše privlači pažnju je komentar ruskog Ministarstva odbrane. U resoru ne kriju, da je jedan od razloga za pisanje ukaza agresija NATO.

„Povećanje snage Oružanih snaga, posledica je povećanja pretnji našoj zemlji, u vezi sa sprovođenjem specijalne vojne operacije i tekućim širenjem NATO“ , navodi se u saopštenju.

Vojska je posebno zabrinuta zbog aktivnosti alijanse u blizini granica. Konkretno, do kraja 2025. Sjedinjene Države će zameniti oko 200 zastarelih nuklearnih bombi slobodnog pada uskladištenih u Evropi i Turskoj.

„U sadašnjim uslovima, dodatno povećanje borbene snage i veličine Oružanih snaga je adekvatan odgovor na agresivne aktivnosti NATO bloka. Dakle, rat sa NATO je već u toku, i treba da se pripremimo za sledeću fazu – inače bi Moskva mogla biti iznenađena“, rezimira Ministarstvo.