06.12.2023.

06:00

Foto: Reuters

Planeta

Ovo se krije iza šokantnog Putinovog poteza?! Stigao odgovor na ključno pitanje u Ukrajini, sve je sada mnogo jasnije

Prema Karasevu, rusko rukovodstvo je to shvatilo i odlučilo da deluje suptilnije.

- Da su 2022. godine uzeli Kijev sa malim snagama i doveli Janukoviča, da li mislite da bi se nešto završilo? Došlo bi do podzemne, partizanske diverzantske borbe - kaže on.

Karasev tvrdi da bi došlo do eksplozija širom grada i partizanske borbe ukrajinskih snaga.

- Raznosili bi  supermarkete, kao u Belfastu, na primer, bio bi urbani rat. Da bi bilo nekih drugih polupodzemnih obračuna, bilo bi, uveravam vas. Putinu ovo ne treba, ovo je težak zadatak. Ima Grozni, malu Čečeniju, ostatke Kavkaza i Dagestan. Zamislite da imate takvu teritoriju, Desnu obalu, suprotstavljenu okupatorskoj ili marionetskoj vlasti. Dakle, to nije neophodno, samo treba da postupamo opreznije - rekao je Karasev.

Bitka kod Kijeva bila je deo kijevske ofanzive u ruskom napadu na Ukrajinu Ona je je trajala od 25. februara 2022. do 2. aprila 2022. i završena je povlačenjem ruskih snaga.

U početku su ruske snage zauzele ključne oblasti severno i zapadno od Kijeva, što je dovelo do međunarodnog predviđanja skorog pada grada. Međutim, jak ukrajinski otpor umanjio je zamah Rusije. Loša ruska logistika i taktičke odluke pomogle su braniocima da osujeti napore u opkoljavanju, i, nakon mesec dana dugotrajnih borbi, ukrajinske snage su krenule u protivnapad.

Tokom mirovnih pregovora u Istanbulu 29. marta, ruska delegacija je izjavila da će drastično smanjiti vojnu aktivnost u blizini Kijeva i Černigova. Četiri dana kasnije, ukrajinske vlasti su objavile da su Kijev i okolna Kijevska oblast ponovo pod kontrolom Ukrajine.