05.12.2023.

20:54

Foto: Shutterstock

Planeta

Ovo je nemoguće! Kim nije izdržao: Lider Severne Koreje zapanjio svet pred kamerama (VIDEO)

- Zaustavljanje pada nataliteta te pružanje dobre pomoći i obrazovanja deci porodične su teme koje se tiču svih nas i treba da ih rešavamo s našim ženama i majkama - rekao je Kim dok je maramicom brisao suze s lica

Kim Džong Un je prošlog vikenda u Pjongjangu je učestvovao na Petoj nacionalnoj konvenciji majki, a obraćajući se upravo njima, moleći ih da "pomognu da se zaustavi kontinuirani pad nataliteta u zemlji i ojača nacionalna moć", vrhovni vođa čak je i zaplakao.

- Zaustavljanje pada nataliteta te pružanje dobre pomoći i obrazovanja deci porodične su teme koje se tiču svih nas i treba da ih rešavamo s našim ženama i majkama - rekao je Kim dok je maramicom brisao suze s lica.

Brojke UN procenjuju da je od 2023. stopa plodnosti - ili prosečan broj dece koji rodi žena u Severnoj Koreji - iznosila 1,8, što je potvrdilo produženi pad iste tokom poslednjih decenija.

Iako je Severna Koreja jedna od najsiromašnijih nacija u svetu, promena u njenoj demografskoj strukturi slična je onoj u bogatim zemljama, kažu stručnjaci.

- Mnoge porodice u Severnoj Koreji ne žele da imaju više od jednog deteta jer znaju da im za njihov vaspitavanje i školovanje treba puno novca - rekao je An Kjung Su, autor web stranice koja se fokusira na zdravstvene probleme u Severnoj Koreji.

An, koji je intervjuisao mnoge severnokorejske prebege, kaže i da su velike količine prokrijumčarenih južnokorejskih TV serija i filmova u poslednjih 20 godina takođe uticale na činjenicu da žene u Severnoj Koreji ne žele da rađaju više dece.

- Kroz pomenuti program upoznale su povišeni društveni status koje žene imaju u nekim drugim zemljama - objasnio je.

Podsetimo, Pjongjang je između 1970-ih i 1980-ih provodio programe kontrole rađanja kako bi usporio posleratni rast stanovništva. Stopa fertiliteta u zemlji zabeležila je veliki pad nakon gladi sredinom 1990-ih, kad su umrle stotine hiljada ljudi.

Prema izveštajima koja su ove godine objavili severnokorejski državni mediji, zemlja je uvela niz beneficija za porodice s troje ili više dece, uključujući povlašćene besplatne stambene aranžmane, državne subvencije, besplatnu hranu, lekove i kućne potrepštine, te obrazovne pogodnosti za decu.

Agencija za statistiku Južne Koreje procenila je da populacija Severne Koreje iznosi 25,7 miliona, a predviđa se da će ista do do 2070. godine smanjiti na 23,7 miliona.

An veruje kako se Kim Džong Un počeo sve češće pojavljivati u javnosti sa ćerkom Kim Džu Ae jer se nada da će tako ohrabriti Severnokorejce da imaju što veće porodice.