06.12.2023.

13:45

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Ludnica na tajnom brifingu o Ukrajini, Zelenski pobegao! Američki senator urlao na generala, mogla je i tuča da izbije!

On je naveo izjavu lidera demokratske većine u gornjem domu Kongresa Čaka Šumera da je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel „presekao“ temu sastanka, počevši sa razmatranjem pitanja bezbednosti granica SAD, umesto razmatranja analize pomoći Ukrajini.

Pored toga, Šumer je optužio neimenovanog senatora republikanca da je „vikao“ na jednog od generala koji su učestvovali na brifingu.

On je takođe naveo ocene nekih senatora, te je republikanac iz Severne Dakote Kevin Kramer istakao „dramatičnost sastanka“, a demokrata iz Virdžinije, predsednik senatskog odbora za obaveštajne poslove Mark Vorner priznao je da su se „strasti rasplamsale“.

Pored Pergrama, brojni zapadni mediji pisali su o situaciji i atmosferi na tajnom sastanku u Senatu.
„Hil“ navodi da su diskusije bile tako žustre da su neki senatori-republikanci uzvikivali pitanja zvaničnicima.

Portal je objavio da je lider demokratske većine u gornjem domu Kongresa Čak Šumer okrivio lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela da nije dozvolio da se sprovede analiza potencijala Ukrajine.

„Vašington post“ je pisao da je najmanje desetak republikanaca napustilo brifing, ignorisavši prezentaciju pripremljenu za njih.

Prema „Njujork tajmsu“, događaj se pretvorio u svađu predstavnika dve partije. Fijasko ne samo da je jasno stavio do znanja da glasanje o dodeli pomoći Kijevu neće uspeti, već je i pogoršao izglede za bilo kakav dvopartijski sporazum u skorije vreme.

U utorak su republikanski senatori napustili brifing o pomoći Ukrajini i Izraelu, jer nisu dobili odgovor demokrata na svoje predloge. Učešće na događaju u poslednjem trenutku takođe je otkazao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Predsednik Ukrajine trebalo je da se obrati senatorima u okviru zatvorenog brifinga. Njegovo uključenje se očekivalo uoči glasanja povodom izdvajanja novih sredstava Kijevu.