08.12.2023.

07:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Hitno! Specijalne NATO trupe upale u Ukrajinu?! Stigle šok vesti iz Britanije! "U uniformi, sa oružjem..."

Kako napominje britansko izdanje, poljski novinar Parafjanovič ima pristup visokim zvaničnicima i političkim insajderima. On je citirao reči neimenovanog poljskog ministra u svojoj novoj knjizi „Poljska u ratu“.

U martu 2022, poljski zvaničnik se kretao „kroz sivu zonu“ između Kijeva i Žitomira kada je prošao poslednji ukrajinski kontrolni punkt, nakon čega je, prema rečima vojnika Oružanih snaga Ukrajine, mogao da nastavi samo „na sopstveni rizik i rizik“, piše novinar.

- A koga smo sledeće sreli? Ukrajinske vojnike i... britanske specijalce. U uniformi. Sa oružjem. Kretali su se sa Ukrajincima u kamionima i terencima sa artiljerijskim radarima - citira Parafjanovič ministra.

Novinar je dodao da je njegov sagovornik pomenuo i poljske specijalce, koji su navodno bili prisutni u Ukrajini od samog početka sukoba.

- Prvog dana neprijateljstava shvatili smo da se u Brovarima kod Kijeva nalaze poljski komandosi iz vojno-diverzantskog odreda Lublinec - rekao je on.

Britanski magazin je pozvao Ministarstvo odbrane Velike Britanije sa zahtevom da komentariše ovu informaciju, ali su oni odbili da odgovore.

„Dugogodišnja politika uzastopnih vlada bila je da ne komentarišu spekulacije o specijalnim snagama“, saopštilo je ministarstvo.

Ranije je britanski list Telegraf objavio, pozivajući se na šefa britanskog ministarstva odbrane Granta Šapsa, da London razmatra mogućnost raspoređivanja svoje vojske u Ukrajini za obuku vojnika ukrajinskih oružanih snaga. Ministar je, između ostalog, napomenuo da se to posebno odnosi na zapad zemlje. Prema njegovim rečima, Britanija bi mogla da uradi „više“ na ovim teritorijama nego da samo obučava ukrajinske jedinice. Šaps je naglasio da je reč i o postavljanju vojne proizvodnje.