08.12.2023.

11:38

Foto: RIA Novosti, Reuters

Planeta

Ceo svet će gledati! Rusija sprema SAD-u nezapamćeno poniženje! Čeka se dolazak moćnog oružja, a onda...

Kako je početkom novembra izjavio ministar odbrane Sergej Šojgu, ruskom sistemu protivvazdušne odbrane biće potrebno samo oko 20 dana da obori sve F-16 koje će ukrajinske oružane snage dobiti.

- S-400 koristi protivvazdušnu vođenu raketu ultra dugog dometa 40N6, koja je najnaprednija u svojoj klasi na svetu i opremljena je glavom za samonavođenje sa jedinstvenim mogućnostima. Zahvaljujući ovoj raketi, S-400, u kombinaciji sa avionom za radarsku detekciju velikog dometa A-50U, pogađa ciljeve iznad horizonta, uključujući i one za manevrisanje velikom brzinom na malim visinama - rekao je sagovornik agencije.

Potencijalno, S-400 će moći da pogodi F-16 raketama 40N6 odmah nakon poletanja i  kada bude raspoređen na aerodromima, naveo je izvor.

- Očekuje se da će ove rakete, zajedno sa borbenim avionima, postati jedno od glavnih sredstava za uništavanje F-16 - rekao je on.

Istovremeno, izvor je primetio da F-16 „u principu ne predstavlja nikakvu poteškoću za otkrivanje i uništavanje od strane ruskih sistema protivvazdušne odbrane“. Pokušaj Kijeva da ove lovce predstavi kao važan faktor u povećanju moći Oružanih snaga Ukrajine nazvao je propagandom.

Do danas su se Holandija i Danska dogovorile da prebace F-16 u Ukrajinu. Konkretno, Holandija očekuje da pošalje prve lovce u Kijev 2024. godine.

Kako je ranije pisao Vašington post, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, slanje F-16 Kijevu neće prouzrokovati željenu vazdušnu nadmoć, pošto su ruski sistemi PVO veoma efikasni.