07.12.2023.

17:39

Foto: Shutterstock

Planeta

Putin hitno u Peking poslao vrhunskog diplomatu da upozori Sija! Đinping nije ni slutio kakvo mu se zlo sprema

Kako piše Politiko, upozorenje se odnosilo na zapadne “krtice” u kabinetu kineskog predsednika.

Andrej Rudenko, drugi čovek u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, rekao je Siju da su bivšeg ministra spoljnih poslova Kine Ćin Gang, zajedno sa najvišim oficirima vojnog rukovodstva zemlje, kompromitovale zapadne obaveštajne agencije, navodi se u izveštaju.

Ekskluzivna otkrića navode da su te tvrdnje izazvale intrige i skepticizam među posmatračima Kine, koji su se dugo borili da sagledaju unutrašnje funkcionisanje Sijeve vladavine Pekingom.

Ćin, bivši kineski ambasador u Sjedinjenim Državama, dobio je glavni posao u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova u decembru 2022. Prošlog leta, samo nekoliko nedelja nakon što je ugostio Rudenka u Pekingu u junu, Ćin je iznenada nestao iz javnosti. U oktobru su on i drugi zvanično izbačeni iz elitne kineske politike, u jednoj rečenici, preneo je Njuzvik.

Izveštaj Politika povezuje Ćinov slučaj sa otpuštanjem i istragom protiv vođa raketnih snaga Narodne oslobodilačke armije, koje nadgledaju konvencionalni i nuklearni arsenal zemlje, ukazujući na širu čistku u stilu Staljina u političkim krugovima Kine, a koja je još uvek u toku.

- Poruka zamenika ruskog ministra Rudenka Siju uključivala je navode da su Ćin i rođaci najviših oficira raketnih snaga pomogli da se kineske nuklearne tajne prenesu zapadnim obaveštajnim agencijama - navodi Politiko.

Otprilike u vreme Ćinovog nestanka, nestao je i komandant raketnih snaga PLA, Li Jučao, zajedno sa njegovim zamenikom i bivšim zamenikom Liu Guangbinom i Džang Džendžongom.

Peking ih je na kraju zamenio i, prema pisanju hongkonškog lista “Saut čajna morning post“ (South China Morning Post), stavio sve troje pod istragu protiv korupcije.

Potres je već uzdrmao temelje elitne vojne jedinice pre nego što je bivši kineski ministar odbrane Li Šangfu takođe nestao dok je bio na funkciji, a kasnije je smenjen zbog optužbi za korupciju.