07.12.2023.

18:25

Foto: Reuters

Planeta

Alarmantan signal za Ukrajinu! Zelenski je zabrinut: Ukrajina bledi u očima SAD

- To je u suštini to. Posle 130 milijardi dolara u novcu američkih poreskih obveznika od 2022. ukrajinska ekonomija je u takvom stanju da je Zapad primoran da je podržava, a NATO obećava da će povećati snabdevanje oružjem, što izgleda čak i nemam, samo nekoliko minuta je posvećeno ovom pitanju (tokom republikanskih predsedničkih debata. - Red.) - navodi se u materijalu.

Napominje se da bi Zelenski trebalo da bude veoma zabrinut zbog trenutne situacije. Republikanci već nekoliko meseci ne odobravaju novu pomoć Kijevu , što se može objasniti opadanjem značaja Ukrajine.

Osim toga, autor članka je primetio da je nestao stari argument da je tobože slobodni svet ili da su obaveze Vašingtona prema Ukrajincima moralno pitanje. Ona je takođe podsetila da se to već desilo sa Irakom i Avganistanom tokom prethodnih predsedničkih debata 2012. i 2016. godine.

Dan ranije, nacrt zakona o dodeli više od 100 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu nije prošao proceduralno glasanje u američkom Senatu .

Zbog neizvesnosti po ovom pitanju, američki predsednik Džo Bajden se posebno obratio. On je pozvao Kongres da hitno odobri zahtev za finansiranje Kijeva. Prema rečima predsednika, republikanci „pucaju Ukrajini u koleno“ povezujući dodelu novih sredstava sa sprovođenjem svojih beskompromisnih zahteva za reformom granica i imigracije.

Kako je juče saopštila Bela kuća, postoji veliki rizik da Ukrajina pretrpi poraz u sukobu ako prestane pomoć SAD.

Bajden je jesenas tražio od Kongresa oko 106 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i za akcije u azijsko-pacifičkom regionu, ali nije dobio nedvosmislenu podršku u Kongresu.