08.12.2023.

17:07

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

"Nema više vremena"! SAD rekle Izraelu šta moraju da urade sa Hamasom: Imaju rok do kraja godine

Politiko dodaje da je to rok koji je naglasio i američki državni sekretar Entoni Blinken tokom ovonedeljne posete Izraelu. Međutim, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Fajner rekao je u četvrtak da administracija nije nametnula Izraelu striktan krajnji rok do kada treba da završi vojne operacije u Gazi.

Kada su izraelski zvaničnici otkrili svoje planove vodećem američkom diplomati, rekavši da bi borbe na jugu Pojasa Gaze mogle da potraju nekoliko meseci, Blinken je, navodno, kratko uzvratio:

"Nemate toliko vremena". Izraelski lideri se, izgleda, spremaju da prekorače taj rok. Politiko podseća da su Izraelci i ranije prkosili SAD i da su nekoliko puta isto to učinili i od početka napada na Pojas Gaze.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je za Politiko da su Sjedinjene države i ranije savetovale Izraelu da ne ulazi u Gazu, pa su ipak to učinili. "Ušli smo u Gazu jer to je jedini način da uništimo Hamas i oslobodimo taoce.

Rekli su nam - ne idite u njihove tunele, nemate šanse da tako uništite Hamas. Rekli su nam da ne ulazimo u bolnice, iako ih je Hamas koristio kao komandne i kontrolne centre, ali smo ušli u te bolnice, uradili smo što je bilo potrebno. I to ćemo raditi dok ne ostvarimo pobedu", poručio je neimenovani izraelski zvaničnik.