11.12.2023.

11:45

Foto: Reuters

Planeta

Strava i užas! Zar ovi jurišaju na Ruse?! Ukrajina zgrozila svet kao nikada do sada! "Ne mogu da obučem..."

- On (regrut - prim. red.) je samo delimično sposoban za vojnu službu. Kada dođe u vojsku, tu nestaje ovo pitanje. A onda me zovu i žale se: "Mene su već rasporedili u jurišne jedinice. Ne mogu da obučem pancir jer jednostavno ne mogu da ga nosim" - priznao je poslanik Rada.

Prema rečima Kostenka, na vojnom registru regrutima ograničene sposobnosti daju štabne i pozadinske položaje, ali u vojnim jedinicama krše sva obećanja.

Narodni poslanik smatra da ova politika vojske negativno utiče na priliv dobrovoljaca u oružane snage.

- To je problem. Jer ako su ovi prevareni, drugi neće doći - požalio se Kostenko.

U Ukrajini je vanredno stanje uvedeno 24. februara 2022, a sledećeg dana Volodimir Zelenski je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Za ovaj period zabranjen je odlazak iz Ukrajine muškaraca od 18 do 60 godina. Poziv se može uručiti na različitim mestima. Pojavili su se snimci kako se to radi na ulicama, na pumpama i u kafićima. Ne mora ga nužno predstaviti predstavnik teritorijalnog centra za regrutaciju i socijalnu podršku (kako se u Ukrajini odnedavno nazivaju vojna registracija i registrature), to mogu učiniti i rukovodioci preduzeća u kojima radi vojni obveznik, rukovodioci stambene kancelarije, predstavnici kućnog odbora i drugi službenici.