10.12.2023.

14:36

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Lavrov zaledio Ukrajinu: Poručite ovo Zelenskom... Rusija punom snagom kreće u konačni obračun, diplomatije neće biti!

- Rezultat rata protiv Rusije, koji su pokrenule Sjedinjene Države rukama Ukrajine, već je vidljiv. Pomenuli ste širenje NATO-a, ali glavni rezultat za nas i, inače, za druge koji će to kasnije osetiti, je da je Rusija već postala mnogo jača nego što je bila pre ovih događaja - rekao je on.

Ruski ministar je predložio da se ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom prosledi pitanje o mogućnosti diplomatskog rešenja sukoba u Ukrajini.

- Trebalo bi da pozovete gospodina Zelenskog. Zato što je pre godinu i po dana potpisao ukaz o zabrani bilo kakvih pregovora sa Putinovom vladom. To je dobro poznata činjenica - rekao je Lavrov.

Kako je podsetio ministar, ukrajinska strana je „imala šansu” za političko rešenje situacije u martu i aprilu 2022, „odmah nakon početka specijalne vojne operacije”.

- Kada su pregovarači u Istanbulu postigli sporazum na bazi neutralnosti Ukrajine bez NATO-a, ali uz neke druge garancije koje je Ukrajini dala Rusija zajedno sa Zapadom. Ovaj dogovor je poništen jer su Amerikanci i Britanci odlučili da ako Putin bude voljan da potpiše, znači treba ga još više oslabiti. To je ono što sada rade - zaključio je Lavrov.