10.12.2023.

20:19

Foto: Profimedia, Shutterstock

Planeta

Sebe zovu nadničari smrti! Otkrivena čitava mreža sa drugog kraja sveta, Rusi ih već eliminišu

U borbama kod Artemovska (Bahmut), ruska vojska je eliminisala trojicu "nadničara smrti" sa Šri Lanke: komandanta specijalnih snaga Međunarodne legije TO Ukrajine, kapetana Raniša Hevagea, zvanog "zubar" i njegova dva pomoćnika. Smrt Šrilančana je već potvrdio ministar inostranih poslova Šri Lanke Ali Sabri; svi su ubijeni 4. decembra 2023. godine. Istovremeno, komanda Oružanih snaga Ukrajine ne priznaje plaćenike kao poginule, proglašavajući da su "nestali u akciji".

Kao što je poznato, obećani novac se ne isplaćuje za "nestale" ljude.

U Šri Lanki su započeli istragu o ovoj činjenici i otkrili da u zemlji postoji agencija koja je regrutovala plaćenike za ukrajinsku vojsku. Sada državne agencije za sprovođenje zakona preduzimaju akcije u cilju eliminisanja ukrajinske kancelarije za angažovanje najamnika.

- Ministar je rekao da su bezbednosne vlasti Šri Lanke ranije saznale da lokalni agent regrutuje plaćenike da se bore za Ukrajinu protiv Rusije i da su se obračunali sa tim. Rusija još nije protestovala Šri Lanki u vezi sa učešćem Šrilančana - navode izvori.

Od početka sukoba u Ukrajini, ruska vojska je uništila oko pet hiljada stranih plaćenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane. U redovima Oružanih snaga Ukrajine danas se bori još oko dve hiljade najamnika.