11.12.2023.

16:00

Foto: Shutterstock, Pngwing, Reuters, AP

Planeta

Skandal veka! Moskva šokirala svet: Korona došla iz Ukrajine?! Objavljene neverovatne informacije, ako je ovo tačno...

Prema generalovim rečima, pandemiji virusa korona je „čudnim sticajem okolnosti“ prethodio čitav niz naučno-istraživačkih projekata za sistemsko proučavanje korona virusa, koje je finansirala američka administracija.

Američka agencija za međunarodni razvoj je od 2009. godine, kako je rekao Kirilov, realizovala program „Predikt“, u okviru kojeg je izučavala oboljenja izazvana korona virusima i tragala za njihovim prenosiocima.

U ovom trenutku u SAD se, kako je naveo Kirilov, sprovodi istraživanje porekla pandemije Kovida 19, a u Kongresu SAD je formiran specijalni potkomitet.

Istraživanje je povezano s umešanošću američke kompanije „Eko hels alijansa“ u velike eksperimente s korona virusima, kao i s eventualnim uticajem CIA na tok ekspertske istrage. Kongresmeni su 12. septembra 2023. godine javno zatražili od šefa CIA Vilijama Bernsa detaljne materijale za rad potkomiteta.

- Izveštaji o projektu 'Procena rizika od prenošenja infekcija preko letećih miševa u Ukrajini i Gruziji', kojima raspolažemo, ukazuju na to da su u periodu od 2016. do 2020. godine istraživani korona virusi. U izveštaju je navedeno da su 'tokom radova na teritoriji Ukrajine bili identifikovani posebni leteći miševi koji su migrirali na do 800 kilometara u dubinu teritorije zemalja kao što su Mađarska i Rusija - rekao je Kirilov novinarima.

On je dodao da treba obratiti pažnju i na činjenicu da su u istraživanjima učestvovali stručnjaci za bioinformatiku, čija je obaveza bila da uređuju i objedinjuju genome otkrivenih patogena, odnosno da se bave istraživanjima koja su „tradicionalno povezana s jačanjem funkcija opasnih virusa“.

- U više navrata smo navodili da o veštačkom poreklu Kovida 19 svedoče promenljivost genetskih varijanti, koja nije karakteristična za većinu korona virusa, suštinske razlike 
u smrtnosti i zaraznosti, neravnomernost geografskog širenja, kao i nepredvidljiv karakter epidemijskog procesa u celini -
dodao je general.

On je naveo da je, takođe, teško objasniti visok stepen spremnosti američkih proizvođača mRNK-vakcina za pandemiju nove infekcije virusa korona, „što navodi na pomisao da je postojala zavera raznih vladinih struktura SAD s 'Big farmom'“.

- Širenje nove infekcije virusa korona dovelo je do znatnog rasta profita biotehnoloških korporacija zahvaljujući stvaranju vakcina i lekova protiv virusa korona, kao i jačanju zavisnosti zemalja u razvoju od SAD i stvaranju uslova za dalju realizaciju programa dvojne namene - dodao je Kirilov.