11.12.2023.

19:37

Foto: EPA-EFE/Maria Senovilla

Planeta

Samo četiri sata! Jeziva situacija sa stranim plaćenicima u Ukrajini izazvala je šok u SAD

- Potreba za stranim osobljem se povećala pošto se naširoko navodi da ukrajinske trupe trpe ogromne gubitke, posebno nakon početka neuspešne višemesečne ofanzive - navodi se u materijalu.

Napominje se da je očekivani životni vek ukrajinskog vojnog osoblja na liniji fronta u najintenzivnijim konfliktnim zonama ponekad samo četiri sata. Pored toga, prema časopisu, oficiri prijavljuju 80-90 posto smrtnosti među jedinicama poslatim na front.

Autor članka dodaje da se u evropskim zemljama sve više poziva na pooštravanje politike vraćanja vojno sposobnih ukrajinskih muškaraca u bivšu sovjetsku republiku.

Istovremeno, režim u Kijevu je podigao maksimalnu starosnu granicu za regrutaciju za muškarce kako bi uključio starije ljude, a u septembru je uspostavio nove uslove za žene obveznike vojne službe.

Informer

Ukrajinska vojska

Ukrajinska vojska već šesti mesec bezuspešno pokušava da zauzme povoljnije položaje na južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu, ubacujući u borbu brigade obučene od NATO-a i naoružane stranom tehnikom.

Kako je izjavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, neprijatelj je tokom šestomesečne kontraofanzive izgubio više od 125.000 ljudi.