12.12.2023.

21:00

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Slamka spasa za Kijev! Vašington vadi najjaču kartu: U Ukrajinu šalju specijalca koji može sve da preokrene?

Potisak za novi pristup dolazi nakon što višemesečna kontraofanziva Ukrajine nije uspela da oslobodi teritoriju izgubljenu od ruske vojske, i nakon nedelja često napetih sastanaka između najviših američkih zvaničnika i njihovih ukrajinskih kolega, piše Njujork tajms.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u ponedeljak u Vašington na sastanke sa američkim predsednikom Bajdenom i Kongresom. Dvojica predsednika će pokušati da pokažu solidarnost i ojačaju podršku Ukrajini u kritičnom trenutku, kako na bojnom polju tako i na Kapitol hilu.

Neuspesi Ukrajine dolaze u trenutku kada podrška republikanaca za nastavak finansijske pomoći SAD Kijevu jenjava. Čak su i neki visoki američki zvaničnici izrazili zabrinutost da će ruski predsednik Vladimir Putin biti u prednosti ako rat ostane u ćorsokaku sledeće godine.

Informer

Ukrajinska kontraofanziva

- Ne možemo dozvoliti Putinu da pobedi. To je u našem nacionalnom interesu i međunarodnom interesu svih naših prijatelja. Svaki poremećaj u našoj sposobnosti da snabdevamo Ukrajinu jasno jača Putinovu poziciju - rekao je Bajden prošle nedelje dok je vršio pritisak na Kongres za novu rundu finansiranje Ukrajine.

Rusija gradi svoju moć

Posle neuspelog napada na Kijev 2022. godine, ruska vojska obnavlja svoju moć. Moskva sada ima više trupa, municije i projektila i povećala je svoju prednost u vatrenoj moći pomoću flote borbenih dronova, od kojih mnoge isporučuje Iran.

Sjedinjene Države pojačavaju savetodavnu podršku Ukrajini, šaljući generala sa tri zvezdice u Kijev da provede više vremena na terenu. Američki i ukrajinski vojni oficiri kažu da se nadaju da će razraditi detalje nove strategije u nizu ratnih simulacija koje će se održati u Visbadenu u Nemačkoj.

Amerikanci favorizuju konzervativnu strategiju koja se fokusira na držanje teritorije, kopanje i izgradnju zaliha i snaga tokom cele godine. Ukrajinci žele da krenu u napad, bilo kopnenim ili dalekometnim udarima, u nadi da će privući pažnju sveta.

Informer

Vladimir Putin

Ulozi su ogromni. Bez nove strategije i dodatnog finansiranja, američki zvaničnici kažu da bi Ukrajina mogla izgubiti rat. Zvaničnici Bajdenove administracije kažu da Putin očekuje smanjenu podršku SAD, ukazujući na njegove nedavne izjave da će Rusija pobediti u roku od nekoliko dana kada Ukrajina ostane bez municije koju je obezbedio NATO.

Sjedinjene Države su pružile ogromnu vojnu i ekonomsku podršku Ukrajini, više od 111 milijardi dolara u protekle dve godine. Ali značajan broj republikanaca sada kaže da se protivi dodatnoj potrošnji, a drugi zahtevaju novu strategiju pre nego što glasaju za dodatna sredstva.

Mnogi ukrajinski lideri ne shvataju koliko je neizvesno buduće finansiranje rata iz SAD, rekli su američki zvaničnici. Ovi ukrajinski generali i visoki civilni zvaničnici imaju nerealna očekivanja o tome šta će SAD isporučiti. Na primer, traže milione artiljerijskih granata iz zapadnih zaliha koje ne postoje. Američki zvaničnici kažu da će Ukrajina morati da se bori sa manjim budžetom.

Strategija "čuvaj i gradi"

Neki u američkoj vojsci žele da Ukrajina sledi strategiju „zadrži i izgradi“ – da se fokusira na držanje teritorije i razvoj proizvodnje oružja do 2024. SAD veruju da će strategija poboljšati samodovoljnost Ukrajine i osigurati da Kijev bude u poziciji da odbije bilo kakvog novog ruskog prodora.

Cilj bi bio da se stvori dovoljno kredibilnih pretnji da bi Rusija razmotrila ulazak u pregovore krajem sledeće ili 2025. godine.

Istovremeno, ukrajinski zvaničnici razmatraju strategije koje se zasnivaju na njihovim uspešnim dubokim udarima na Krimu prošle jeseni. Oni traže kreativne načine da održe Rusiju van ravnoteže napadima na fabrike i skladišta oružja i železnice municije i da ostvare simbolične pobede. Jedan bivši visoki ukrajinski vojni zvaničnik odbio je da razgovara o predlozima, ali je rekao da je novi plan u fazi finalizacije i da je „veoma hrabar“.

Informer

 

Američki zvaničnici kažu da bi bez promene strategije 2024. mogla da bude slična 1916, najsmrtonosnijoj godini Prvog svetskog rata, kada je hiljade mladih izgubilo živote, a borbene linije su se veoma malo promenile.

Ukrajinske bolnice su već pune ranjenika. Sanitetska vozila su se tokom ovogodišnje kontraofanzive kretala napred-nazad sa fronta. Ukrajina nije objavila zvanične podatke o poginulima i ranjenima, ali zvaničnici priznaju da su gubici veliki.

Kontraofanziva 2023. izgrađena je oko preoblikovanja ukrajinske vojske duž američkih linija. Bio je to, istakli su kritičari, pristup koji su Sjedinjene Države pokušale u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu, uglavnom bezuspešno.

Postoje znaci kompromisa

Međutim, postoje i neki znaci kompromisa. Visoki američki zvaničnici kažu da su otvoreni za neke nove ideje iz Ukrajine. Američki zvaničnici su rekli da su se duboki udari Ukrajine na Krim ove jeseni pokazali smrtonosnim za Rusiju i da su bili svetla tačka u inače razočaravajućoj kontraofanzivi. Američki stratezi smatraju da Ukrajinci mogu ponoviti ovaj uspeh sledeće godine, čak i ako potroše veliki deo svoje energije na obnovu svojih snaga.
General Kristofer Kavoli, najviši američki komandant u Evropi, preuzima veću ulogu u koordinaciji sa ukrajinskim zvaničnicima.

Pentagon je takođe odlučio da pošalje generala Antonija Aguta, koji komanduje podrškom Ukrajini iz baze u Nemačkoj, da provede duži vremenski period u Kijevu. General Aguto će direktnije sarađivati sa ukrajinskim vojnim vrhom na poboljšanju saveta koje nude Sjedinjene Države, rekli su američki zvaničnici. Iako je Bela kuća odlučila da nema stalnih vojnih savetnika SAD u Ukrajini, česte posete generala Aguta Kijevu ukazuju da se i to menja.

Bitka kod Robotina sumira propale nade ukrajinske kontraofanzive. Do avgusta, mehanizovane snage koje su obučavale SAD su se približavale malom selu, nakon meseci borbe da se prebace na samo nekoliko kilometara do njegove ivice. Do kraja meseca, ukrajinski zvaničnici su tvrdili da su ponovo zauzeli selo oko 80 kilometara od ukrajinske obale.

Američki i ukrajinski zvaničnici rekli su da je pobeda mali, ali značajan korak ka presecanju ruskih linija i guranju ka Crnom moru, prekidajući logističke rute Kremlja.

U Vašingtonu su američki zvaničnici rekli da su Ukrajinci skoro probili prvi sloj ruske odbrane i da će nastaviti sa napadom koji bi trebalo da testira snagu drugih odbrambenih slojeva. Ali ruska odbrana se pokazala daleko jačom nego što su Sjedinjene Države procenile. I umesto pobede, Robotin se pretvorio u krvavi obračun.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su potrošili milione

Ukrajinska 47. brigada, jedna od devet obučenih od strane Sjedinjenih Država, pretrpela je ogromne gubitke: desetine vojnika su ranjeni ili ubijeni. Njihova borbena vozila Bredli, oklopni transporteri Strajker i nemački tenkovi Leopard iz drugih jedinica su uništeni. Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako tinjaju olupine i sve više ukrajinskih žrtava.

Sama lokacija bila je u ruševinama: satelitski snimci iz leta pokazuju lunarni pejzaž kratera. Kako se zima približava, ukrajinske snage su još uvek prikovane na ivici Robotina, sa malo nade da će uskoro probiti sledeću liniju ruske odbrane.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici potrošili su milione da pošalju tenkove i druga oklopna vozila u Ukrajinu i da obučavaju novoformirane jedinice naprednoj vojnoj taktici. Ali uprkos ukrajinskom pritisku tokom leta i jeseni, ruske snage su uglavnom držale skoro 20 odsto zemlje.

Informer

 

Tokom tri meseca, američko i savezničko vojno osoblje obučavalo je devet brigada od 36.000 ukrajinskih vojnika osnovama manevarskog ratovanja. Teorija koju su izneli američki stratezi bila je da samo jaka sila može da probije učvršćene ruske linije i ponovo zauzme jugoistočnu obalu Ukrajine.

Ali dok su Sjedinjene Države učile Ukrajinu kako da koristi oružje, Rusi su se ukopali i pripremali za predstojeću borbu.

Rusi ozbiljno jačaju odbranu

Američki i ukrajinski stratezi u početku nisu shvatali koliko Rusi jačaju odbranu. Ukrajinski vojnici na obuci u Nemačkoj vežbali su probijanje odbrane daleko slabije od onih sa kojima bi se na kraju suočili.

Dubina odbrane Rusije uključivala je minska polja koja su bila strašnija od onih u Korejskom ratu, staru tehnologiju koja je usporavala, a zatim zaustavljala napredovanje ukrajinske vojske. Ali ruska upotreba raznih dronova, uključujući komercijalne bespilotne letelice kineske proizvodnje, suštinski je promenila prirodu mehanizovanog manevarskog ratovanja.

U prošlosti su se proboji duž linije fronta mogli iskoristiti, omogućavajući napadačima da steknu prednost pre nego što je neprijatelj mogao da odgovori. Sada, sa bojnim poljem pod gotovo stalnim osmatranjem, teško je bilo kojoj strani da napreduje, a da ne bude otkrivena i zaustavljena bilo artiljerijom ili kontranapadom.

Ruske bespilotne letelice uspele su da poremete komunikaciju između trupa na liniji fronta i ukrajinskog komandnog mesta. Druge bespilotne letelice su korišćene za uočavanje ukrajinskih timova za deminiranje, omogućavajući Rusiji da pošalje jurišne helikoptere da ih napadne.

„Američka očekivanja su nerealna“

Ukrajinski vojni lideri su rekli da veruju da su američka očekivanja nerealna, posebno imajući u vidu činjenicu da nisu imali vazdušne snage da zaštite svoje kopnene jedinice.

"Postoji mnogo razloga zašto je kontraofanziva propala, ali ukrajinska kritika otkriva nešto istine o tome. Postojala je neka vrsta kolektivne inflacije očekivanja", rekao je Erik Ciaramela, naučnik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.
Kampanja 2023. nije bila potpuni neuspeh. Američki zvaničnici ukazuju na uspešne i štetne napade Ukrajine na rusku crnomorsku flotu i vojna komandna mesta na Krimu. To je, rekli su neki zvaničnici, bila velika pomorska pobeda za zemlju bez mornarice.

Britanske rakete većeg dometa Storm Shadov značajno su oštetile ciljeve na Krimu. 22. septembra, salva projektila Storm Shadov pogodila je štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju. Nekoliko dana kasnije, Rusija je povukla delove flote sa Krima.

Operacije su omogućile Ukrajini da izvozi žito iz Odese i zadržale otvorene neke vodene puteve, što je bila ključna pobeda, ali su malo učinile da se promeni ukupan tok rata i nije dozvolila Ukrajini da oslobodi teritoriju.

U sedištu američke vojske u Evropi u Visbadenu, u Nemačkoj, visoki američki vojni lideri, uključujući generala Kavolija i generala Aguta, sastali su se prošle nedelje sa dvojicom najviših ukrajinskih zvaničnika kako bi razgovarali o strategiji za sledeću godinu.

Ni američki ni ukrajinski zvaničnici nisu otkrili detalje pregovora ili novog plana. Ali bez obzira na konačan dogovor, promena dinamike je ključna. Što se na rat duže gleda kao na ćorsokak, to će teže biti obezbediti dodatna finansijska sredstva SAD, kažu analitičari.

„Moraju da se bore pametno i efikasno“

„Mislim da se ne može preceniti koliko je važna pomoć SAD. Ako se pomoć ne nastavi, onda ovaj rat dobija radikalno drugačiju prirodu“, rekla je Andrea Kendal-Tejlor, naučnica Centra za novu američku bezbednost . Ukrajina ne mora da vrati svih 20 odsto teritorije koju je izgubila da bi dobila rat, kažu američki zvaničnici.

Postizanje nekih strateških i simboličkih pobeda, uz jačanje odbrane i izgradnju sopstvenih sposobnosti za proizvodnju više oružja, moglo bi biti dovoljno da podrži Ukrajinu kada se pozivi na mirovne pregovore o okončanju rata neizbežno nastave.

Američki zvaničnici pokušavaju da pripreme Ukrajince za sledeću godinu, govoreći im da bilo kakva pomoć koju Kongres odobri verovatno neće odgovarati vrsti finansiranja koju je Vašington obezbedio u prve dve godine rata.

„Oni moraju da se bore pametno i efikasno“, rekao je Majkl Kofman, viši naučni saradnik Programa za Rusiju i Evroaziju u Karnegi zadužbini za međunarodni mir, koji je nedavno posetio Ukrajinu: „Ako Ukrajina i Zapad ulože prava ulaganja u potrazi za dugotrajnim -terminalna strategija, onda bi Ukrajina ponovo mogla da prednjači“.