17.12.2023.

06:59

Foto: BBC/printscreen, Reuters

Planeta

Au! Putin neočekivanim manevrom razvalio NATO državu! Kada su shvatili šta radi, već je bilo kasno!

Kako se navodi u materijalu, ranije se ovom sporazumu nije poklanjala posebna pažnja, ali je sada produžen u fazi kada "zapadne zemlje, naprotiv, prekidaju odnose sa Rusijom".

Prema Splidsboelu, produženje ugovora predstavlja "izazov" za Dansku i stavlja Kopenhagen u "glupu poziciju" kada Farska ostrva, autonomija unutar kraljevstva i "kamen temeljac Komonvelta", nastave odnose sa Rusima „ kao da se ništa nije dogodilo.”

- Pre nekoliko godina niko nije bio baš zainteresovan za sporazume o ribarstvu. Ali sada se vode borbe u Ukrajini i postoji sveobuhvatan paket sankcija Rusiji, tako da je ova tema odjednom postala veoma osetljiva - rekao je on.

Prema istraživaču, sporazum o ribarstvu je postao bezbednosna politika, a njegovo produženje znači da Rusi navodno „mogu špijunirati Zapad preko Farskih ostrva“.

- Ako se tamo okupi čak i mala ribarska flota, Rusi će imati očiglednu priliku za špijunažu, a Danska je zainteresovana da zatvori ovu rupu - požalio se on.

Sporazum između SSSR- a i Farskih Ostrva o međusobnim odnosima u oblasti ribarstva potpisan je 1977. godine. Prema sporazumu, Rusija daje Farskim ostrvima kvotu za ribolov u Barencovom moru, dok je ruskoj strani data mogućnost da peca u vodama Farskih ostrva i pretovaruje ulov u farskim lukama.

Ranije je u publikaciji Ministarstva industrije i trgovine Farskih ostrva, Faroe Business Report, objavljeno da je bilateralni sporazum o ribarstvu između danske autonomije i Rusije produžen za još godinu dana.