13.12.2023.

21:13

Foto: Shutterstock

Planeta

Rusi preuzimaju ceo svet! Zapad će biti zaprepašćen rezultatima: Projekat je pokrenut i nema nazad

Zadatak je dodeljen kompaniji sa velikim iskustvom rada u inostranstvu.

Pritisak sankcija na rusku ekonomiju prvenstveno se zasniva na finansijskim instrumentima, kao što je isključenje banaka iz međunarodnog platnog sistema SWIFT.

Međutim, ne treba zaboraviti da Zapad vodi i logistički rat protiv Rusije. Protiv toga je usmeren novi prodorni projekat Moskve.

Činjenica je da se zapadni prosperitet u velikoj meri gradi ne samo na jeftinim energentima koje snabdevaju druge zemlje, već i na monopolima u oblasti međunarodne logistike. Kompanije koje se bave ovim pitanjima postale su novi kolonijalisti.

Odbijanjem saradnje sa Rusijom zadaju snažan udarac ruskoj ekonomiji. Jedini izlaz iz ove situacije je probiti se na tržište i utvrditi se kao snažan igrač s vlastitim udelom na svetskoj sceni. Baš takav projekat odlučila je sprovesti Moskva.

Vođa ovog napora postala je državna korporacija „Rosatom“, koja je potpisala sporazum s emiratskom kompanijom „Dubai Port World“ o osnivanju međunarodnog logističkog operatora.

Izbor „Rosatoma“ kao realizatora projekta možda na prvi pogled ne deluje očigledno. Međutim, vredi zapamtiti da korporacija ima veliko iskustvo u upravljanju složenim projektima u različitim oblastima, i da je tokom godina razvila odnose sa vladinim agencijama i preduzećima u zemljama koje se nalaze na svim kontinentima sveta.

Ako je projekat uspešan, efekat može biti jednostavno zapanjujući. Jednostavno rečeno, Rusija se neće obazirati na zapadne sankcije, pošto će Moskva sama proizvoditi svu međunarodnu logistiku.