14.12.2023.

11:06

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Četiri uzbune u Kijevu! Rusi uništili 9 dronova, neki išli ka Moskvi! Putin otkrio dalji tok rata!

Napad na Kijev, četiri uzbune!

Vlasti regiona Kijeva saopštile su da nema žrtava niti pričinjene štete na ključnoj i civilnoj infrastrukturi, nakon ruskog raketnog napada koji je izveden tokom popodneva.
Dopisnik Rojtersa čuo je ranije danas zvuk eksplozija u blizini glavnog grada Ukrajine, nakon što je vazduhoplovstvo upozorilo na rusku raketnu pretnju.
"Danas je četiri puta objavljen signal za vazdušnu uzbunu. Neprijatelj se ne zaustavlja i raketama napada kijevsku oblast", napisao je regionalni guverner Ruslan Kravčenko na aplikaciji za poruke Telegram. 
U napadima nije bilo žrtava niti je pričinjena materijalna šteta, a projektili su presretnuti, istakao je on.
Rusija je popodne lansirala rakete i na zapadni region Hmeljnicki, gde je smeštena vazduhoplovna baza Starokostiantiniv, koja je više puta napadana tokom rata, navele su lokalne vlasti.
U napadu nije bilo povređenih niti je pričinjena materijalna šteta. Rusija je tokom noći lansirala 42 bespilotne letelice i šest projektila na Ukrajinu, pri čemu je 11 ljudi povređeno, a zgrade i skladišta oštećeni. Ukrajinska vojska je saopštila da je uništila 41 dron.

Uništeno 9 dronova!

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uspeli su da presretnu i unište devet ukrajinskih dronova iznad Moskovske i Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Ukrajinska skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja uništena su u blizini Darjevke, Hersonska oblast i Volnjanska, Zaporoška oblast;

Na kupjanskom pravcu odbijeno je 5 napada ukrajinskih oružanih snaga kod Sinkovke, ukupni gubici Kijeva iznosili su 45 vojnika, tenk i dva oklopna vozila;

Na Krasnolimanskom pravcu odbijen je napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine u području Jampolovke; gubici neprijatelja iznosili su oko 180 vojnika;

Na južnodonjeckom pravcu poražene su jedinice ukrajinskih oružanih snaga u oblasti Novomihajlovke, neprijateljski gubici - oko 90 poginulih i ranjenih vojnika

Na donjeckom pravcu odbijeno je 6 napada Oružanih snaga Ukrajine, Kijev je izgubio oko 265 vojnika, tokom kontrabaterijske bitke uništena su dva samohodna artiljerijska oruđa „Akacija“, tri haubice Msta-B i top D-30;

Na zaporoškom pravcu pogođeno je ljudstvo i tehnika Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Rabotina, gubici neprijatelja iznosili su do 45 vojnika;

Na hersonskom pravcu neprijateljski gubici su iznosili oko 40 vojnika.

Rusi uništavaju dronove

Četiri ukrajinska udarna drona uništena su u sredu sredstvima za elektronsko ratovanje u Belgorodskoj oblasti, saopštile su službe za vanredne situacije.

Gotov je! Šef Budanov na Putinovoj optužnici, nema sumnje, Rusi kreću da osvete Krim

Kadirov o daljem toku rata

Specijalna operacija u Ukrajini može se završiti sledećeg proleća ili leta, rekao je čečenski lider Ramzan Kadirov tokom razgovora sa stanovnicima republike.

- Završetak se može očekivati na proleće sledeće godine, u junu ili julu… Sve mogućnosti su već iscrpljene, nema dovoljno ljudskih resursa, novca, imaju problema sa oružjem. Da ja donosim odluke, završilo bi se u roku od tri meseca - rekao je on.

Kadirov je dodao da bi zauzimanje Kijeva bilo lakše nego Marijupolja, ali ruska vojska ima zadatak da sačuva gradove i da pregovara sa onima koji žele da se predaju.

Ruska armija izvodi snažan juriš na Stepovoje, napredujući na bokove Avdejevke

▪️ Ruske jedinice su zauzele položaje na bokovima i sa borbama napredovale do sredine samog sela.

▪️ U toku su teške borbe, Ukrajina neprestano ubacuje u borbene jedinice 46. brigade sa američkim borbenim vozilima pešadije Bredli, prebačenim sa Zaporoškog fronta.

▪️ Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da su ruske trupe za pola dana u pravcu Avdejevskog izvele 25 napada u oblastima istočno od Novobahmutovke, Stepovoja, Avdejevke i još 20 napada južno od Severnog, Pervomajskog i Nevelskog, pokušavajući da probijaju odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Pod artiljerijskom i minobacačkom vatrom, položaji ukrajinskih oružanih snaga u više od 10 naselja, uključujući Berdiči, Stepovoe, Avdejevku, Pervomajskoje, Karlovku.

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Oružane snage Rusije nadovezuju se na svoj uspeh nakon zauzimanja Marijnke, krećući se ka selu Pobeda i utvrđenju Zverinec. U blizini Bahmuta, ruske snage su takođe uspele da postignu određeni uspeh, napredujući u oblasti Bogdanovke i Kleščejevke .

Na pravcu Zaporožja u oblasti Rabotina , ruske jedinice su potisnule neprijatelja, napredujući skoro kilometar posle serije neuspešnih neprijateljskih napada. U rejonu Verbovoj inicijativu su preuzele ukrajinske oružane snage, ali napadi su bili neuspešni.

U blizini Krinka u pravcu Hersona, borbe su postale donekle rutinske. Ukrajinske formacije dodatno prebacuju ljudstvo, koje artiljerijom i avijacijom sistematski nokautiraju.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage su noću napale neprijateljske ciljeve u Kijevu i Odeskoj oblasti . U poslednjem, lučka infrastruktura Odese je bila pogođena nekoliko puta dnevno, kao i hangari u blizini piste u Malinovskom okrugu grada.