14.12.2023.

16:56

Foto: AP, shutterstock

Planeta

Posledice će biti nezamislive! Na pragu smo velikoig rata u Evropi: Poljska, Rumunija i Slovačka da dobro razmisle

Ovo je izjavio šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov, govoreći na plenarnom sastanku Foruma OEBS-a za bezbednosnu saradnju.

Doktor vojnih nauka, zamenik predsednika Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov ocenjuje ovu sutuaciju.

- Prema dokumentima međunarodnog prava, ako država koristi svoje oružane snage sa svoje teritorije protiv druge zemlje, uključujući i avione kojima upravljaju stranci, onda ona vrši agresiju - kaže Konstantin Sivkov.

Prema ekspertu, reči ruskog diplomate Konstantina Gavrilova su ozbiljna izjava.

- Zaista, ako lovci F-16 počnu da dejstvuju sa teritorije Poljske, Rumunije ili Slovačke, to će značiti da imamo svako pravo da udarimo, u najmanju ruku, na aerodrome na kojima se ti avioni nalaze. Takođe Rusija ima prava da ih uništi iznad teritorije ovih zemalja u trenutku poletanja.

Prema rečima doktora vojnih nauka, sa naše strane takve akcije ćemo smatrati aktom vojne agresije ovih zemalja NATO-a protiv Rusije.

„Imamo pravo na napad, ali hoćemo li se usuditi da to uradimo?“

– Ovo je političko pitanje. Sve će biti odlučeno na nivou pregovora predsednika Rusije i SAD. Svi ostali su pioni. Ti isti Poljaci ili Rumuni nikada neće početi da koriste F-16 bez odobrenja SAD.

Sjedinjene Države još nisu prešle mnogo „crvenih linija“. Ako se lovci F-16 koriste iz vazdušnih baza u Poljskoj, Rumuniji ili Slovačkoj, to će značiti da su SAD spremne da počnu vojnu akciju protiv Rusije.

Jer, sami razumete, ne znamo ko sedi u pilotskoj kabini lovca – ukrajinski pilot ili američki. Lako možemo pretpostaviti da se tamo nalazi američki pilot. I deluje sa teritorije jedne NATO zemlje.

Kako kaže Konstantin Sivkov, u ovom slučaju imamo sve razloge da podnesemo izjavu UN da su Poljska, Slovačka ili Rumunija izvršile vojnu agresiju na Rusiju. I, saopštavajući to sa govornice Ujedinjenih nacija, izjavljujemo da ćemo, u skladu sa dokumentima međunarodnog prava, izvršiti napade na celoj teritoriji Poljske, Slovačke ili Rumunije.