15.12.2023.

12:53

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Rusija bacila karte na sto, ovo je scenario po kojem će se igrati! Lavrov u lice Zapadu - evo kako će izgledati uslovi za mir!


- Predsednik Rusije je još ranije rekao da oni koji su protiv pregovora, koji su zapretili Vladimiru Zelenskom da potpišu sporazum u aprilu 2022. godine, moraju da shvate da što više budu primoravali ukrajinskog predsednika da ratuje, to će teži biti uslovi za početak pregovora - rekao je on, i ponovio da Rusija nikada nije bila protiv pregovora.

Lavrov je takođe rekao i da Zelenski nije opravdao očekivanja zapadnih zemalja kada je reč o uspesima na frontu kao i da Moskva sve više vidi signale koji stižu iz EU o smanjenju podrške Kijevu.

- To nisu samo razgovori, to su ozbiljne komplikacije koje vidimo u Evropi, u SAD, kada je reč o sredstvima namenjenih podršci režimu Zelenskog koji očigledno nije uspeo da opravda očekivanja i da postane instrument za podrivanje državne bezbednosti Ruske Federacije, uništavanje njene kulture i istrebljenje njenog naroda - dodao je Lavrov.

Ruski ministar je na konferenciji za novinare rekao i da je nastupilo vreme da NATO i EU shvate koliko je konflikt besmislenost rata koji su oni sami pokrenuli protiv Rusije na teritoriji Ukrajine.

- Sve su glasnije reči trezvenih političara u NATO-u i Evropskoj uniji. Bolje ikad nego nikada. Vreme je da shvate potpunu besmislenost rata koji su započeli rukama režima Zelenskog protiv Ruske Federacije - zaključio je Lavrov.