16.12.2023.

23:23

Foto: Reuters

Planeta

Ukrajina izdala poternicu za poglavarom Ruske pravoslavne crkve

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u Kijevu raspisalo je poternicu za poglavarom crkve, čije je pravo ime Vladimir Gundjajev. Navodi se da on boravi u Moskvi.

Gunđajeva traži ukrajinska tajna služba SBU, a navodi se da je izbegavao zvanične istrage od 11. novembra.

Kiril, 77-godišnji moskovski patrijarh, optužen je za kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i planiranje, pripremu, pokretanje i izvođenje agresije, prenela je u subotu ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform.

Smatra se bliskim Putinovim pristalicom

Kiril se smatra bliskom pristalicom ruskog predsednika Vladimira Putina. Kao i Putin, patrijarh Kiril se zalaže za pravo Rusije da vlada susednim zemljama u kojima žive Rusi.

U Ukrajini Kiril ima uticaj na sveštenstvo i zajednice lojalne Moskovskoj patrijaršiji. Ukrajinsko rukovodstvo je stoga pokušalo da ograniči moć Crkve neprijateljske zemlje.

Prema ukrajinskoj novinskoj agenciji, SBU i Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine otvorili su krivični postupak protiv Kirila u novembru.

Kako se navodi u saopštenju, patrijarh Kiril je deo ruskog vladajućeg kruga i odobrava rat i koristi ukrajinske zajednice za propagandu. Patrijarh je u Moskvi dobro zaštićen, pa je rizik od njegovog hapšenja mali.