19.12.2023.

14:00

Foto: Prinsktin Telegram/RIA

Planeta

Grme nebesa! "Hod slonova" na ruski način! 7 "ruslana" podignuto u isto vreme prvi put u istoriji, snimak sve govori! (VIDEO)

Ministarstvo je objavilo snimak na kojem se vidi kako sedam letelica istovremeno poleće, napomenuvši da je to prvi put da je u isto vreme u vazduhu bio toliki broj tih aviona.

"Vežba je imala za cilj da proceni spremnost mladih posada vojno-transportnih aviona za transport vojnog osoblja, naoružanja i opreme na velike udaljenosti", naveli su u ministarstvu i istakli da je letove predvodio general-potpukovnik Vladimir Benediktov.

Posade aviona su vežbale poletanje, letove na ruti i sletanje u skraćenim vremenskim intervalima.

Navodi se da su, uprkos teškim vremenskim uslovima kao što su padavine, niska oblačnost i jaki udari vetra, letovi uspešno obavljeni na visinama većim od 4.000 metara, dok je ukupna dužina rute bila više od 1.000 kilometara, a prosečna brzina aviona 500 kilometara na sat.

Ovakav način poletanja se u vojnom žargonu naziva "hod slonova", a termin potiče iz Drugog svetskog rata kada su stotine savezničkih aviona uzletale jedan za drugim u borbene misije što je posmatračima izgledalo kao hod slonova u krdu.

Avioni moraju da polete čim avion ispred njih napusti pistu i da stalno održavaju istu brzinu kao i vođa grupe. An-124 "ruslan" je strateški transportni avion na mlazni pogon, koji može da ponese oko 150 tona tereta i da transportuje oko 80 padobranaca.

Avion postiže maksimalnu brzinu od 850 kilometara na sat i ima autonomiju leta od 7.500 kilometara.