19.12.2023.

15:50

Foto: Reuters/Printskrin/

Planeta

Užasne vesti za Kijev, Putin najavio komadanje! Ruski lider saopštio šta će uraditi kada krene raspad! "Nećemo odustati..."

- Kada je Rusija stvarala Sovjetski Savez, jednostavno je predavala, zajedno sa stanovništvom, ogromne istorijski ruske teritorije, ogroman potencijal i uložila kolosalne resurse na celu ovu teritoriju - objasnio je Putin na godišnjem kolegijumu ruskog Ministarstva odbrane.

On je podsetio da je Ukrajina dobila svoje zapadne teritorije posle Drugog svetskog rata, kada joj je ustupljen deo poljskih zemalja.

Ruski predsednik rekao i da će istorija sve postaviti na svoje mesto.

Ruski lider je istakao da mnogi stanovnici Zapadne Ukrajine žele da se njihove teritorije vrate Poljskoj, Rumuniji ili Mađarskoj, a samo Rusija bi mogla da bude garant teritorijalnog integriteta ukrajinske države.

- Ako neće – ne moraju, istorija će sve staviti na svoje mesto, mi se nećemo mešati, ali mi od svoga nećemo odustati. To svi treba da shvate - zaključio je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da se dogovara sa Evropom, SAD i Kijevom, ali samo na osnovu svojih interesa.

- I u Ukrajini, oni koji su agresivno nastrojeni prema Rusiji, i u Evropi, i u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako žele da pregovaraju, neka pregovaraju, ali mi ćemo to raditi samo (polazeći) od naših interesa - naglasio je on.

Komentarišući mogući ulazak Ukrajine u NATO, Putin je rekao da je to neprihvatljivo za Rusiju u bilo kojoj istorijskoj perspektivi.

Prema Putinovim rečima, Zapad „ima jasan cilj – da uvuče Ukrajinu u NATO“.

- Oni mi stalno govore: čega se sada bojiš, sada ih nećemo uzeti. Ja kažem: Sada. A sutra? Sa stanovišta istorijskih perspektiva i strateških interesa ruske države, čak i za 10, čak i za 15 godina to je neprihvatljivo - ocenio je Putin.