20.12.2023.

12:47

Foto: Reuters.shutter

Planeta

Šokantan preokret, Amerika podržala Rusiju! Iz UN-a Zelenskom stigla užasavajuća vest! "Odbili su..."

Kako navodi izdanje, na jesen je ukrajinska misija pri UN zatražila od svojih američkih kolega da pomognu u promovisanju ove rezolucije, koja je, prema Kijevu, imala za cilj da istakne „istorijsko protivljenje Rusije pravima Ukrajinaca“.

„SAD su dale odgovor: sada nije pravo vreme“, navodi se u publikaciji.

Kako navodi izdanje, predlog je odbijen iz "nejasnih razloga". Međutim, prema neimenovanom američkom zvaničniku kojeg citira HuffPost, američka podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze sprečava ga da poštuje principe humanitarnog prava u drugim stvarima.

„Ovo je cena naše jednostrane politike u pojasu Gaze", objasnio je zvaničnik.

Ranije su SAD stavile veto na nacrt rezolucije UAE u Savetu bezbednosti UN kojom se zahteva hitan prekid vatre u pojasu Gaze i oslobađanje svih talaca. Za rezoluciju je glasalo 13 članica Saveta bezbednosti UN. SAD su bile protiv, a Velika Britanija uzdržana. 97 država članica UN postale su koautori projekta.

Ovo nije prvi put da Sjedinjene Države blokiraju rezoluciju koja bi omela vojne planove Izraela u palestinskoj enklavi. Vašington je 18. oktobra stavio veto na brazilski nacrt rezolucije. U dokumentu se, između ostalog, poziva Izrael da povuče naređenje da se stanovnici Gaze presele na jug Pojasa. Tada su države svoj postupak objasnile time što nisu pominjale pravo Izraela na samoodbranu.