20.12.2023.

19:37

Foto: EPA/Reuters

Planeta

"Napadamo Hamas vatrom, paklenom vatrom"! Netanjahu izričit! Ni govora o prekidu sukoba

- Nastavljamo rat do kraja. Rat će se nastaviti dok Hamas ne bude eliminisan, do pobede. Oni koji misle da ćemo stati, nemaju veze sa realnošću - rekao je Netanjahu u video obraćanju koje je objavila njegova kancelarija.

- Nećemo prestati da se borimo dok ne postignemo sve ciljeve koje smo sebi postavili: eliminaciju Hamasa, oslobađanje talaca i uklanjanje pretnje iz Gaze - dodao je on.

"Napadamo Hamas vatrom, paklenom vatrom. Svuda, pa i danas. Napadamo i one koji ih podržavaju izbliza i iz daljine. Svi teroristi Hamasa, od prvog do poslednjeg, su mrtvi ljudi. Imaju samo dve opcije: predaju se ili poginu. ," rekao je.

Lider Hamasa Ismail Hanija počeo je razgovore o okončanju borbi

Netanjahu je ovo rekao u trenutku kada je lider Hamasa Ismail Hanija počeo danas u Egiptu razgovore o prekidu neprijateljstava, što bi omogućilo oslobađanje talaca i isporuku humanitarne pomoći Gazi.

Zvaničnik Hamasa koji je želeo da ostane anoniman rekao je danas AFP-u u Gazi da je "potpuni prekid vatre i povlačenje izraelske okupacione vojske iz Gaze uslov za bilo kakve ozbiljne pregovore o razmeni" izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

U međuvremenu, UN raspravljaju o predlogu rezolucije Saveta bezbednosti koja bi omogućila brzu isporuku humanitarne pomoći Gazi. Glasanje je već dva puta odlagano i države članice traže dobre formulacije kako bi izbjegle američki veto. U tekstu, koji je prvobitno pozivao na "trenutni i trajni prekid neprijateljstava" u Gazi, sada se pominje "obustava" borbi.