23.12.2023.

10:10

Foto: Printscreen Telegram, Reuters

Planeta

(VIDEO) Čudo Božje! U Ukrajini mrtvi ustaju?! Raskrinkana strašna farsa Zelenskog, Rusi se hitno oglasili!

- Odsustvo reakcije svih međunarodnih organizacija čiji mandat predviđa da pomno prate situaciju u regionu dokazuje da je čitava priča o Buči inscenirana od strane kijevskog režima i uz odobrenje SAD i Velike Britanije - rekao je taj izvor.

Početkom decembra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na pres konferenciji posle ministarskog sastanka OEBS skrenuo pažnju da spisak navodno poginulih u Buči još nije objavljen.

On je pozvao novinare da istraže te događaje.

Istovremeno, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS je za Sputnjik saopštila da nije u kontaktu sa ukrajinskim vlastima po pitanju spiska „žrtava u Buči“, ali nije odgovorila direktno na pitanje da li taj spisak poseduje.

U Kancelariji navode da istragu treba da sprovede Rusija.

Podsetimo, portparol ruskog Ministarstva Marija Zaharova je krajem septembra izjavila da Rusija sprovodi istragu o umešanosti Velike Britanije u antirusku provokaciju u ukrajinskom mestu Buča.

- Sprovodimo objektivnu istragu o umešanosti Londona, konkretno britanskih specijalnih službi, u insceniranu provokaciju u Buči marta 2022. godine - rekla je ona i dodala da Rusija nije dobila pomoć ni podršku po tom pitanju ni od koga.

Podsetila je da se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov više puta obraćao generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu s molbom da iskoristi autoritet i mogućnosti kako bi dobio spisak lica čija su tela navodno prikazana u Buči, ali ni do dan danas taj spisak nije dobio.

- Imena do sada nismo dobili, njih skrivaju - rekla je Zaharova i naglasila da je u tom skrivanju posebno dobar London, s obzirom na to da je aprila prošle godine kao predsedavajući Saveta bezbednosti UN odbio da sazove sednicu u vezi sa događajima u Buči.

Ukrajinske vlasti i mediji objavili su prošle godine video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „tela“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pala pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, rekavši da su fotografije i video-snimci iz Buče još jedan izrežirani događaj kijevskog režima za zapadne medije.