25.12.2023.

06:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Pobuna! Šok u velikom gradu Ukrajine! Oficir saopštio katastrofalne vesti! "30 odsto..."

Bivši poslanik je citirao rezultate ankete na jednom od TV kanala u Lavovu, u kojoj je od građana zatraženo da odgovore na pitanje: „Da li biste dali poziv komšiji?“

- Trideset procenta je odgovorilo potvrdno u Lavovu, Zapadna Ukrajina. A ovo su gledaoci jednog od onih popularnih TV kanala koje gledaju svi stanovnici Lavova - ogorčeno je rekao bivši oficir.

Prema Lapinovim rečima, stanovnici Lavova se plaše da ne pokvare odnose sa susedima. Stanovnici grada su svesni da će i nakon okončanja sukoba morati da komuniciraju sa svojim „mobilisanim komšijama“, požalio se bivši oficir.

Ukrajina je pod vanrednim stanjem od 24. februara 2022, a odmah sutradan je predsednik Volodimir Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje. Sudski pozivi se mogu uručiti na raznim mestima: na ulicama, benzinskim pumpama ili u kafićima. Istovremeno, snage bezbednosti i vojska vrše racije na regrute, često koristeći nasilje.

U isto vreme, kako je pisao magazin Time, pozivajući se na pomoćnika Zelenskog, broj ukrajinskih vojnika se toliko smanjio da je prosečna starost regruta porasla na 43 godine. Nedavno se govori i o mogućnosti mobilizacije žena, što, prema zapadnim medijima, takođe ukazuje na ogromne gubitke u Oružanim snagama Ukrajine.