25.12.2023.

14:27

Foto: Printscreen/Twitter/Reuters

Planeta

Kraj! Vojska otkazala poslušnost Zelenskom! CIA oficir potvrdio najgore: U velikoj je nevolji....

- Sve je sve više znakova da je ukrajinska vojska protiv Zelenskog i da ignoriše njegova naređenja, tako da je on u stvarnoj nevolji - rekao je on.

Prema rečima stručnjaka, Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno vojnika zbog velikih gubitaka među ljudstvom. Istovremeno, ne mogu da regrutuju dovoljan broj ljudi, a među regrutovanima ima trudnica i invalida. Džonson je objasnio da kijevski režim nasilno šalje Ukrajince na prve linije fronta.

Ukrajina je pod vanrednim stanjem od 24. februara 2022, a sutradan je predsednik Volodimir Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje. Sudski pozivi se mogu uručiti na raznim mestima: na ulicama, benzinskim pumpama ili u kafićima. Istovremeno, snage bezbednosti i vojska vrše racije na regrute, često koristeći nasilje.

Istovremeno, kako je pisao magazin Time, pozivajući se na pomoćnika Zelenskog, broj ukrajinskih vojnika se toliko smanjio da je prosečna starost regruta porasla na 43 godine. Nedavno se govori i o mogućnosti mobilizacije žena, što, prema pisanju zapadnih medija, takođe ukazuje na ogromne gubitke u Oružanim snagama Ukrajine.