26.12.2023.

19:21

Foto: EPA

Planeta

Zelenski je u nokdaunu! Iz SAD stigle najužasnije vesti do sada: Poljska, Mađarska i Rumunija čekaju svoj momenat

- Mislim da će Odesa biti ponovo uključena u Rusiju, verovatno već 2024. Takođe je sasvim moguće da će se istorijski rumunske teritorije vratiti Rumuniji, neke će se vratiti Mađarskoj a druge teritorije Poljskoj. Ovo je loša vest za Ukrajinu - rekao je on.

Prema mišljenju stručnjaka, bivša sovjetska republika nema izglede za svetlu budućnost. Vladimir Zelenski je obavešten da ukrajinske oružane snage gube na bojnom polju, uključujući i akutni nedostatak municije.

Oružane snage Ukrajine su 4. juna pokrenule kontraofanzivu na pravcu Južnodonjeck, Artjomovsk i Zaporožje, ubacivši u borbu brigade obučene od strane NATO i naoružane stranom opremom.

Ali nisu bili u stanju da savladaju čak ni taktičku odbranu ruskih trupa i pretrpeli su ozbiljne gubitke. Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, ukrajinska vojska je tokom kontraofanzive izgubila skoro 160 hiljada vojnika, 121 avion, 766 tenkova i preko 2,3 hiljade različitih oklopnih vozila.

Neuspeh kontraofanzive prepoznali su i u kabinetu predsednika Ukrajine. A glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni, izjavio je u intervjuu za Economist da su ukrajinske trupe zašle u ćorsokak i nisu bile u stanju da pokažu impresivan tempo napredovanja koji se od njih očekivao na Zapadu.