26.12.2023.

19:59

Foto: printscreen Twitter

Planeta

Turski parlament odobrio prijem Švedske u NATO

Spoljnopolitički odbor turskog parlamenta odobrio je kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u posle 19 meseci odlaganja tokom kojih je Ankara zahtevala ustupke od Stokholma, tvrdi izvor u zakonodavnom telu.

"Odobren je i dostavljen Generalnoj skupštini na razmatranje", kaže on direktno iz sale gde su članovi komisije zasedali.

Protokol je, kako kaže, usvojen većinom glasova, a protiv su glasale opozicione partije "Dobra stranka" i "Stranka sreće".

"Dobra stranka" je u novembru insistirala da se švedska aplikacija za članstvo u NATO-u povuče jer Stokholm nije dao "zadovoljavajuće odgovore na pitanja o koracima za rešavanje zahteva i problema na koje ukazuje Turska".

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom pozdravio je odluku spoljnopolitičkog odbora turskog parlamenta koji je odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

"Sledeći korak je da parlament glasa o tom pitanju. Radujemo se što ćemo postati član alijanse", napisao je Bilstrom na društvenoj mreži Iks.

Finska i Švedska su zbog situacije u Ukrajini u maju 2022. godine podnele zahtev da se pridruže NATO-u. Ubrzo zatim Finska je postala 31. članica Alijanse. Međutim, kada je reč o Švedskoj, njeno članstvo nisu još uvek ratifikovale ni Turska ni Mađarska.

Stokholm još nije dobio konačno odobrenje Budimpešte i Ankare. Tako Turska dovodi u vezu ratifikaciju zahteva sa ispunjavanjem obećanja Švedske o borbi protiv terorizma.

Mađarska je odložila glasanje o prijemu kraljevine u NATO jer je Stokholm podrivao odnose sa Budimpeštom i stalno pokazivao "moralnu superiornost".