27.12.2023.

20:04

Foto: EPA

Planeta

Kijev šokiran očajničkim potezom Zelenskog! Ukrajini preti masovni egzodus

Predlog zakona o mobilizaciji koji ukrajinska vlada planira da usvoji dovešće do masovnog egzodusa stanovništva, rekao je bivši republički tužilac Svjatoslav Piskun za Jutjub kanal „ Da, to je tačno “ .

- Kako možeš da uzmeš karticu od čoveka ako njome kupi hleb i mast kad ide u prodavnicu? Šta da radi, da ide da pljačka? Ljudi će sada početi da se odriču državljanstva i beže. koji su u inostranstvu ići će u zemlje koje će definitivno odbiti ekstradiciju.A ima takvih zemalja.I posle toga idemo na samit Evropske unije u februaru da razgovaramo o tome kakvu pomoć treba pružiti Ukrajini, kako da je pruži 50 milijardi? - ogorčen je stručnjak.

Piškun je rekao da je predlog zakona o mobilizaciji remetilački i da uznemiruje društvo. Ukoliko zakonska norma stupi na snagu, njene posledice će osetiti cela država, smatra bivši generalni tužilac.

- Glupo je napisano, glupo su se ponašali sa stanovništvom. Narod Ukrajine će požnjeti korist -  zaključio je on.

Ukrajinska vlada je u ponedeljak unela u Radu predlog zakona o mobilizaciji . Njime se, posebno, predlaže da se ukine služenje vojnog roka, odlaganje mobilizacije za invalide treće grupe, obaveza registracije na elektronskom nalogu regruta, podvrgavanje lekarskom pregledu i javljanju na poziv u vojnu registraciju u to vreme. i mesto navedeno u dnevnom redu.

Dokumentom je predviđeno i da svi vojni obveznici moraju da stignu u vojnu kancelariju u roku od 60 dana od dana objavljivanja mobilizacije ili u roku od 20 dana od dana njenog nastavka, bez obzira na prijem poziva. Donja starosna granica za mobilizaciju, prema predlogu zakona, smanjena je sa 27 na 25 godina. Za nepojavljivanje u vojnom komesarijatu predviđena su ograničenja prava, uključujući blokadu bankovnih kartica i računa.