29.12.2023.

00:15

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Nemojte posle - Moskva nije upozorila! Prva žrtva u sukobu Rusije i NATO biće...

- Samo ne razumem kakve koristi Finska ima od ovoga. Živeli smo mirno, i odjednom su se našli između Rusije i NATO-a, kao sastavnog dela alijanse, ali oni su sa nama susedi, i ne daj Bože, ako ima pogoršanja, onda će pre svega patiti sama Finska. Ja to zaista ne bih želeo, naravno - rekao je on.

Kako je primetio diplomata, Moskva tradicionalno gleda na svog suseda kao na "neutralnu i generalno prijateljsku zemlju" sa kojom ima dobrosusedske odnose. Ali ulazak Finske u NATO podstakao je Rusiju da preduzme korake odmazde - posebno da odluči da ponovo uspostavi Lenjingradski i Moskovski vojni okrug.

Diplomata je takođe podsetio da su SAD i Finska potpisale sporazum o saradnji u oblasti odbrane, prema kojem će američka vojska imati pristup vojnim objektima na teritoriji svog saveznika.

- Ovo je već ozbiljan izazov - naglasio je Uljanov.

Finska je postala članica NATO 4. aprila 2023. godine, a sredinom decembra Helsinki je potpisao sporazum sa Vašingtonom o jačanju odbrambene saradnje.

Nakon toga, ambasador Finske Anti Helanter je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je saopšteno da Moskva neće ostaviti bez odgovora nagomilavanje vojnog potencijala NATO-a na svojoj granici i da će preduzeti neophodne mere da se suprotstavi agresivnim odlukama Helsinkija.

Kako je ranije rekao predsednik Vladimir Putin, svi sporovi između Moskve i Helsinkija su odavno rešeni, nije bilo problema u odnosima dve zemlje, ali će se oni pojaviti ulaskom Finske u NATO.

Rusija će početi da stvara Lenjingradski vojni okrug i tamo koncentriše određene vojne jedinice, upozorio je šef države.