29.12.2023.

07:54

Foto: Shutterstock

Planeta

Nesvakidašnja potvrda stigla iz Britanije: Ruska vojska će pobediti, postati duplo moćnija i iskusnija!

Prema njegovim rečima, ako saveznici, uprkos svim njihovim naporima i dalje ne budu u stanju da pomognu Ukrajini, to će za njih biti "apsolutni neuspeh", a ruska vojska će zbog toga postati duplo moćnija i iskusnija.

Rusija se kreće ka pobedi u Ukrajini, a "inicijativa bezuslovno prelazi na Moskvu", rekao je britanski general u penziji Ričard Barons, u intervjuu za "The National". U intervjuu za izdanje, on je naglasio, da nakon kontraofanzive Ukrajini "ništa nije ostalo u rezervi", i da ako Zapad ne obezbedi novac i oružje, to će biti "apsolutni neuspeh" za Kijev i njegove saveznike.

- Krivica za poraz Ukrajine leži na plećima njenih saveznika, koji su potcenili Rusiju i nisu na vreme mobilisali svoju industriju. Ma koliko Zapad tvrdio suprotno, to je upravo "poštena procena" trenutne situacije - smatra general.

Među razlozima za poraz, Barons navodi "neuspelu ukrajinsku kontraofanzivu koja nije mogla da postigne ni minimalne ciljeve", kao i ozbiljna kolebanja u politici Sjedinjenih Država i EU u pogledu finansijske podrške Kijevu.

Prema njegovim rečima, da bi Ukrajina čak tvrdila da je pobedila u sukobu, biće joj potrebno još najmanje godinu dana neprekidne podrške Zapada, finansijske i vojne, ali mnogi ukrajinski i zapadni zvaničnici ne računaju na to.

Pored toga, general upozorava, da će kao rezultat pobede ruska vojska postati "dva puta moćnija i iskusnija", što ne može a da ne uplaši Evropu. Zapad će zauzvrat, "zasluženo postati glavna žrtva 21. veka", uprkos svim svojim naporima, ako ne uspe da pomogne Ukrajini, piše "The National".