29.12.2023.

14:28

Foto: EPA-EFE PAVLO PAKHOMENKO

Planeta

Fotografije koje su obeležile 2023. godinu! 365 dana nemira i rata (FOTO)

Nemiri i sukobi obeležili su minulih 356 dana - od rata u Ukrajini, koji traje skoro dve godine, preko prevrata u Africi, do sukoba Izraela i palestinskog Hamasa. Situaciju su dodatno otežali zemljotresi i poplave koji su odneli hiljade života

Godinu za nama obeležili su tenzije i haos u čitavom svetu. Rat u Ukrajini nije okončan ni posle skoro dve godine, a započet je i novi sukob između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas, koji je rezultirao hiljadama civilnih žrtava. Na afričkom kontinentu države su počele da se opiru zapadnoj vladavini, te su tako izvedeni vojni prevrati u Nigeru i Gabonu.

Ni na Zapadu situacija nije dobra. U Americi traje, takoreći, rat između demokrata i republikanaca u sklopu kampanje za predsedničke izbore, koji bi trebalo da budu održani u novembru. Istovremeno, Evropska unija se i dalje bori sa visokom inflacijom, koja je, istina, minule godine bila malo niža nego prethodne. Uprkos tome, Zapad i dalje snažno pritiska Rusiju, čijeg je predsednika Vladimira Putina stavio na poternicu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Haosu tokom 2023. u svetu doprineli su i zemljotresi i poplave, koji su odneli desetine hiljada života.
S druge strane, konstruktivnu ulogu igrala je Kina, koja je uspela da pomiri Saudijsku Arabiju i Iran.

Osim slika rata i tuge, fotografije koje su obeležile godinu pokazuju i neke lepše emocije! Pogledajte celu galeriju.