01.01.2024.

12:45

Foto: EPA

Planeta

"Uništiću SAD i Južnu Koreju"! Potrošeni svi krediti, Kim opasno zapretio

Severna Koreja je poslednjih meseci pojačala svoju ratobornu retoriku kao odgovor na proširenje vojnih vežbi SAD i Južne Koreje. Analitičari očekuju da će Kim nastaviti da eskalira svoju retoriku i testove oružja, jer gotovo sigurno veruje da može da iskoristi pojačane tenzije da iznudi američke ustupke ako bivši predsednik Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru.

Na velikom petodnevnom sastanku vladajuće stranke prošle nedelje, Kim je najavio da će ove godine lansirati još tri vojna špijunska satelita, proizvesti više nuklearnih materijala i razviti dronove za napad. Posmatrači smatraju da ovim potezima želi da poveća svoj uticaj u budućoj diplomatiji sa SAD.

Južna Koreja je Kima upozorila na upotrebu nuklearnog oružja

Na jučerašnjem sastanku sa vojnim komandantima, Kim je rekao da postoji hitna potreba da se naoštri "dragoceni mač" da bi se zaštitila nacionalna bezbednost, očigledno misleći na program nuklearnog naoružanja njegove zemlje. U svom novogodišnjem obraćanju, južnokorejski predsednik Ioon Suk Ieol rekao je da će ojačati sposobnosti svoje vojske kao odgovor na nuklearnu pretnju Severne Koreje.

„Republika Koreja gradi istinski, trajni mir snagom, a ne pokorni mir koji zavisi od dobre volje protivnika“, rekao je Jun, koristeći zvanični naziv Južne Koreje. Na skupu stranke, Kim je Južnu Koreju nazvao „hemiplegičnom malformacijom i kolonijalnom, podređenom državom“ čije je društvo „ukaljano kulturom Jenkija“.

Dodao je da njegova vojska mora da upotrebi sva raspoloživa sredstva, uključujući nuklearno oružje, da u slučaju sukoba „suzbije celu teritoriju Južne Koreje“. Ministarstvo odbrane Južne Koreje upozorilo je juče da će, ako Severna Koreja pokuša da upotrebi nuklearno oružje, južnokorejske i američke snage to oštro kazniti, što će rezultirati prekidom Kimove vladavine.