05.01.2024.

07:55

Foto: Reuters/Beta/printscreen

Planeta

Za ovo će biti kažnjen! Zelenski skandaloznom rečenicom stao na žulj narodu! "Umesto rata, vi..."

- Mobilizacija nije samo pitanje slanja vojnika na front. To se tiče svih nas. To je mobilizacija svih napora. To je jedini način da zaštitimo našu državu. Budimo iskreni, sada smo prešli na unutrašnju politiku - rekao je on.

Prema Zelenskom, ako Ukrajinci nastave da se fokusiraju na unutrašnju politiku, onda treba da raspišu izbore, promene zakon i ustav, ali zaborave na ofanzivne akcije.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo bi da se održe u martu 2024. Istovremeno, Zelenski je izjavio da sada nije vreme za izbore i da je zabranjeno njihovo održavanje tokom vanrednog stanja. Međutim, takva mogućnost postoji ako parlament podrži relevantne zakonske izmene, napomenuo je on.

U tom kontekstu, ukrajinski mediji su pisali da šef kijevskog režima i dalje želi da održi izbore, ali to neće biti objavljeno dok ne postoje garancije da na njima neće učestvovati glavnokomandujući Valerij Zalužni.

U ukrajinskom društvu se sve više priča o rastućoj konfrontaciji između Zelenskog i Zalužnog. Veliku buku izazvao je glavnokomandujući intervju The Economist-u u kojem je naveo da su Oružane snage Ukrajine zašle u ćorsokak. Ova izjava izazvala je oštre kritike predsednika, koji je požurio da je opovrgne.

Pored toga, prošle godine su lokalne publikacije objavile da Zelenski želi da ukloni Zalužnog sa mesta vrhovnog komandanta i postavi ga na čelo Ministarstva odbrane, pošto ga vidi kao konkurenta na izborima.

Sam Zelenski je u nedavnom intervjuu za britanski tabloid The Sun nazvao pokušaje vojske da se uključi u politiku velikom greškom. Mediji su ovo smatrali direktnim napadom na Zalužnog i de fakto priznanjem sukoba između njih.