04.01.2024.

06:15

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Rusija u pripravnosti - Belgorod je samo početak?! Putinu stigla stravična pretnja "Jezikom koji on razume..."

- Moramo odgovoriti zbog najnovijeg napada na Ukrajinu jezikom koji Putin razume: pooštravanjem sankcija kako bismo ga sprečili da proizvodi novo oružje od krijumčarenih komponenti i davanjem Kijevu raketa dugog dometa koje će mu omogućiti da uništi lansirna mesta i komandne centre - napisao je Sikorski na mreži „Iks“.

Popodne 30. decembra ukrajinske oružane snage su napale Belgorod. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, koristili su kasetne rakete Alder i češki MLRS Vampir. Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su većinu granata, ali je nekoliko jedinica municije i kasetnih jedinica pogodilo grad. Prema poslednjim podacima, u napadu je stradalo 25 osoba, među kojima petoro dece, a više od stotinu ljudi je povređeno.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je incident nazvao terorističkim napadom, napominjući da se radi o ciljanom napadu na civilno stanovništvo koji neće proći nekažnjeno. Kao odgovor na agresiju ukrajinske vojske na civilno stanovništvo, ruske oružane snage su pokrenule masovne uzvratne udare na centre odlučivanja i vojne objekte u Ukrajini.

Zauzvrat, kancelarija zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN, komentarišući napad ukrajinskih oružanih snaga na Belgorod, saopštila je da napadi na civilnu infrastrukturu i civile krše međunarodno humanitarno pravo.