04.01.2024.

17:20

Foto: AP/Photo

Planeta

Nemačkih Leoparda nema na frontu u Ukrajini, većina ih je u Litvaniji na remontu! Toliko o oružju koje će promeniti rok rata!

Berlin je najavio isporuku 18 tenkova Leopard 2A6 Ukrajini još u martu, nakon višemesečnih molbi iz Kijeva. Iako su hvaljeni kao oružje koje će  "promeniti igru" većina trenutno stoji u radionici za popravke u Litvaniji, objasnio je Šefer u pismu ove nedelje kompanijama Rajnmetal i Kraus-Mafaj Vegman (KMV), koje je videla nemačka novinska agencija DPA.

- Nažalost, mora se napomenuti da Ukrajina sada može da koristi samo mali broj isporučenih borbenih tenkova - napisao je Šefer, objašnjavajući da postoji „hitna potreba za akcijom" kako bi se rezervni delovi dopremili do litvanskog centra za popravke i tenkovi vratili u akciju.

Osim oštećenja nastalih u borbi, mnogi tenkovi su van funkcije zbog istrošenosti, dok su neki dodatno oštećeni od strane ukrajinskih mehaničara koji pokušavaju da poprave, dodao je on.

Pored 18 tenkova 2A6, Nemačka i drugi korisnici Leoparda su Ukrajini obezbedili oko 90 jedinica u varijanti 2A4 i više od 100 zastarelih varijanti Leopard 1A5. U roku od nekoliko nedelja od njihovog dolaska na bojno polje, ruske snage su neke od njih uništile raketama i dronovima-kamikazama, dok su najmanje dva Leopard 2 zarobljena netaknuta od strane ruskih trupa.

Još u novembru, Forbs je izvestio da je Kijev izgubio "četvrtinu svojih najboljih tenkova nemačke proizvodnje", misleći na Leopard 2.

Leopardi su bili u velikoj meri korišćeni tokom letnje ukrajinske kontraofanzive, neuspele operacije koja je imala za cilj da se probiju ruske linije i zauzme grad Melitopolj na Azovskom moru, čime bi Krim bio odsečen od „kopnene" Rusije. Kako se pokazalo, ukrajinske snage su uspele da zauzmu samo nekoliko sela u regionu Zaporožja, pri čemu su izgubile skoro 160.000 ljudi i 16.000 komada teške opreme, prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane.

Ukrajina se trenutno suočava ne samo sa nedostatkom tenkova nemačkog dizajna, već i sa nedostatkom osoblja za upravljanje njima, izvestio je prošlog meseca Di Velt. S obzirom da se Kijev muči da mobiliše trupe da zameni skoro 400.000 izgubljenih od februara 2022. godine, nemački centri za obuku ukrajinskih vojnika koji će upravljati tenkovima Leopard 2 trenutno rade na pola kapaciteta, tvrdi nemačka agencija.
  
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.