04.01.2024.

22:24

Foto: Reuters/AP/Google Maps/Fotomontaža

Planeta

Putinova šamarčina Kijevu! Ukrajinci koji su živeli na Krimu mogu uzeti ruske pasoše! Dekret je potpisan i već je na snazi!

Objavljeni dokument usaglašava novi zakon o državljanstvu koji je stupio na snagu u oktobru prošle godine, sa pojednostavljenom procedurom naturalizacije za Ukrajince koji su do marta 2014. živeli na Krimu i u Sevastopolju, prenosi TASS.

Pored usklađivanja pojednostavljene procedure naturalizacije navedene grupe Ukrajinaca sa zakonom, izvršna odredba propisuje da državljani Avganistana, Iraka, Jemena i Sirije koji su rođeni u Ruskoj Sovjetskoj Federativnoj Socijalističkoj Republici i bili državljani Sovjetskog Saveza, kao i ljudi koji su nezakonito deportovani iz Krimske Autonomne Socijalističke Sovjetske Republike, takođe, mogu dobiti rusko državljanstvo po pojednostavljenom postupku.

Dodatno, pojednostavljena oprocedura naturalizacije odnosi se i na državljane Ukrajine i lica bez državljanstva koji imaju dozvolu za privremeni boravak u Rusiji, boravišnu dozvolu, potvrdu o privremenom azilu, potvrdu o izbeglištvu ili potvrdu učesnika nacionalnog programa za dobrovoljno preseljenje sunarodnika koji žive u inostranstvu, ili koji su od aprila 2014. godine stalno živeli u određenim delovima Donjecke i Luganske ukrajinske oblasti, kao i njihova deca, supružnici i roditelji.