05.01.2024.

22:15

Foto: EPA, Reuters

Planeta

Erdogan hapsi agente Mosada - palo ih je najmanje 15! Turska upozorila Izrael na "ozbiljne posledice"!

Turske vlasti su ranije ove nedelje uhapsile 34 osobe nakon što su upozorile Izrael na "ozbiljne posledice" ukoliko pokuša da napadne članove militantne grupe Hamas koji žive van palestinskih teritorija, uključujući Tursku, prenosi Rojters.

Turska televizija, međutim, ne navodi šta je sud odlučio za preostalih 11 osoba koje su bile pritvorene.

Turska, za razliku od većine svojih zapadnih saveznika i nekih arapskih država, ne smatra Hamas terorističkom organizacijom.

Erdogan je poručio da se Turska suočava sa nizom napada usmerenih na njeno jedinstvo, zbog podrške te zemlje Palestincima.

- Želeo bih da naglasim da je najvažniji razlog za ove pojačane napade odlučnost Turske da zaštiti svoja prava i interese i njen ispravan stav prema palestinskoj stvari, bez ikakvih ustupaka -  rekao je Erdogan na poslovnom forumu u Istanbulu, prenosi Dejli sabah. 

On je istakao da je u slučaju Gaze gde je, kako je naveo, masakrirano 23.000 nevinih ljudi, uglavnom dece i žena, Turska stala na stranu potlačenih Palestinaca i neustrašivo branila pravu stvar i istinu.

- Hrabri stav naše zemlje ima udela u rastućoj međunarodnoj reakciji protiv politike nasilja izraelske administracije - dodao je turski lider.

On je rekao da Nacionalna obaveštajna organizacija (MIT) svojim operacijama zadaje udarac „neprijateljima" Turske, ukazujući na „terorističke grupe koje deluju kao marionete zlih sila".